• szemölcsök a talpon

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Webbeteg! A lábamba (talpamba)vírusos szemölcs található a bőrgyógyász szerint, amit ránézésre állapított meg. Egyre több helyen a talpamon és gyakrabban jön ki.Jelenleg babát várok. A citológia szerint hpv. gyanú fennáll. A babára befolyással van-e? Ez a vírus ugyanaz-e, mint ami a veszélyes méhnyakrákot okozza? Amennyiben bennem van a vírus érdemes-e beoltassam magam hpv ellen vagy csak pénzkidobás?

        Dr. Szalóczy Péter válasza a HPV témában

        Kedves kérdező! A HPV vírusoknak ma mintegy 126 alfaját ismerjü, számuk évről évre nő. A bőrön szereplők szemölcs okozók, nem a méhszáj hibát okozó rossz hírüekkel azonosak. A méhszáj HPV érintettsége sem feltétlen úgynevezett magas kockázatú típus jelenlétét feltételezi, mint pl a 16-os vagy 18-as típus, amit magas kockázatúnak nevezünk. A típus, úgynevezett tipizálás vizsgálattal tisztázható. A HPV hüvelyi jelenléte, szemben a herpesz vírusal, nem jelent szülési kockázatot a babára. A ma használatos HPV védőoltás a két leggyakoribb méhszáj és két leggyakoribb szemőlcs okozó törzsre ad védelmet, ha még ezekkel biztosan nincs megfertőződve. Ezt elött az emlitett tipizálás vizsgáőlattal ki lehet deríteni. Az oltás minélszélesebb körben lenne igazán döntő, főleg a még szexualis élettel nem találkozott felső általános iskolás korosztályban.


        Kérdés: 2012. január 29., 11:19; Megválaszolva: 2012. január 30., 23:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: