• Migrén és kísérő tünetei

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Több mint 15 éve küzdök migrénnel. Többször kivizsgáltak, szervi problémát soha nem tártak fel, a legutóbbi vizsgálat szerint is teljesen egészséges vagyok. A családban a négy belátható generáción keresztül tapasztalható a migrén a családtagok egy részénél. A nőknél a változó korral enyhül, majd elmúlik. Az utóbbi 2 évben igyekeztem nagyon alaposan megfigyelni a migrént megelőző tapasztalataimat illetve a migrén kísérő tüneteit. A kérdésem az lenne, hogy milyen változásokra utal a szervezetben az alábbi tünetegyüttes, amely a migrént megelőzi vagy a migrén alatt jelentkezik: - gyomorfájás (megelőzi) - látás romlása (megelőzően és migrén alatt is) - nyakizom csomósodása, beállása (hátsó részen) mindig csak egyik oldalon (migrén alatt) - szájíz keserűbbre vált (megelőzően) - gyakori, de nem minden esetben jelentkezik a hátizom húzódása (gerinc mentén vagy lapocka) (megelőzően) - a fejem kifejezetten felmelegszik a migrén alatt, eddigi hosszas kísérletezés eredményeképpen a fej hűtése bizonyult leghatékonyabbnak a szokásos módzserek mellett (sötét, csendes, lehetőleg hűvös szoba) - fokozott vizeletűrítés, 15-30 percenként (migrén alatt) Enyhébb esetekben hányás nélkül is megúszom, súlyosabb esetekben csak a teljes gyomor ürülésig tartó hányás hoz enyhülést. A migrént követő napon mindig rendkívül jó a hangulatom, jobban is látok és soha nem fáj a gyomrom sem. A probléma változó gyakorisággal jelentkezik. Ha a megszokottnál több ételt fogyasztok illetve idegileg komolyabb megterhelés ér, az az esetek döntő többségében migrént okoz, de sok általam semmihez sem köthető eset is előfordul. Fejfájás rendelésen, neurológusnál korábban már jártam, csak kifejezetten migrénre "kifejlesztett" gyógyszeres kezelést ajánlott, amely néhány alkalommal látszólag segített, ám három héten belül sokkal súlyosabb migrén rohamom jelentkezett mint addig bármikor, ügyeletet kellett hívni a nem szűnő hányás miatt. Az ilyen jellegű kezeléstől ezért elzárkózom. Köszönöm.

        Dr. Bessenyei Mónika válasza a migrén témában

        Kedves Kérdező! A migrén az agyi működészavar következménye, melynek során az agy tarkótáji részéről előre a homloktájra terjedő ingerület halad végig. Attól függően, hogy éppen melyik agyterületen "jár" ez az ingerület alakulnak ki a tünetek: látászavar- beszédzavar-végtagzsibbadás-gyengeség. A társuló tünetek pl izommerevség nem a migrénnek a tünete, hanem valószínűleg a hozzá kapcsolódó feszültségé, stresszé, ugyanez vonatkozik a fokozott vizeletürítésre is. Önnek kell a leghatékonyabb fájdalomcsillapítót megtalálni. Általában paracetamol (1000 mg), aspirin (1000 mg), ibuprofen (600-800 mg)tartalmú fájdalomcsillapítót szoktunk javasolni, minél korábban a fejfájás kezdetétől számítva. Ha hányinger, hányás előfordul, akkor antiemetikus kúp is szükséges.


        Dr. Bessenyei Mónika
        neurológus

        Dr. Bessenyei Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. július 19., 06:52; Megválaszolva: 2010. július 22., 20:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés