Migrén kivizsgálás értelmezése

Tisztelt Doktornő!

Lányom 16 éves, kb 3-4 éve kezdődött nála mindig reggeli ébredéskor jelentkező jobb oldali látótérkiesés.(csak féloldali), ami kb 2-3 óra alatt spontán elmúlik és akkor követi egy viszonylag elviselhető fejfájás az is kb 2-3 óráig tart.

Voltunk szemfenékvizsgálaton, ami jó lett, nem mutatott semmi rendellenességet.

Ezután került sor fizikális neurológiai vizsgálatra, ami negatív.

Ez a látótérkiesés kb a 3 év alatt 3x fordult elő, tehát kb évenként 1x.

Mivel nem szeretnénk, hogy sok hiányzása legyen, ezért a neurológus véleményét kikérve, kértük, hogy az MRI és ha szükséges a további vizsgálatokat az iskolai év befejezése után tegyük meg.

A doktornő ennek nem látta akadályát. Én mégis nyugtalan vagyok, vajon nem követünk-e el hibát azzal, hogy nem azonnal történnek a vizsgálatok.

Egyébként semmiféle más tünet nincs, tehát amikor ez a pár órai látótérkieséses, fejfájással társuló "migrén" elmúlik, akkor semmi jele nincs annak, hogy bármilyen komolyabb baj lenne.

Szeretném megjegyezni, hogy az első vizsgálatok alkalmával, mivel semmiféle tünetet nem vettek észre, ami azonnali kivizsgálást tett volna szükségessé, ezért a neurológiára május közepére kaptunk időpontot, de mivel én nyugtalan voltam magánrendelőben kerestük fel azt a doktornőt, akinél a májusi időpontban jelentkeznünk kellene.

Azért is vagyok tanácstalan, hogy vajon szükségesek a további vizsgálatok?, nem fog ez ártani egy fejlődésben lévő gyereknek?, mert olvastam olyat is, hogy ezek az MRI, CT, ha nagyon-nagyon nem szükséges akkor inkább ne végezzék el.

Önnek mi  a véleménye a lányom kortörténetéről?, valamint mit tudna tanácsolni egy aggódó szülőnek.

Nagyon köszön előre is a válaszát!

Tisztelettel! Némethné

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a fejfájás témában

Kedves Némethné!

Ha nincs semmilyen neurológiai gócjele fizikális vizsgálattal, akkor az MR vizsgálat halasztható a tanév végéig, bér az MR laborokban iskola után is végeznek vizsgálatokat. Szeintem beleférnek a még hátralevő vizsgálatok, azoktól nem kell sokat hiányoznia az iskolából. A lerítak alapján tényleg a migrén a legvalószínűbb, bár a látótérkiesés ideje szokatlanul hosszú, általában 1 óra alatt el szokott múlni, de természetes vannak kivételek. A folymat féloldalisága is indokol mindenképpen további vizsgálatokat. Az MR-nek kimutatott káros hatása nincs a fejlődő szervezetre.

Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Kérdés: 2010. március 17., 17:57; Megválaszolva: 2010. március 17., 17:57
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Fejfájás
Állandó fejfájás
Mi lehet a baj?
Fejfájás, migrén, fejgörcs
Jó napot kívánok. 2020.04.17 én volt egy császármetszésem,gerinc érzéstelenítéssel. Nagyon vigyáztam,nagyon odafigyeltem arra h.műtét után...
Tarkó táji fájdalom
Tisztelt Dr Nő/Úr! Az utóbbi időben gyakran érzek erős görcs szerű fájdalmat a tarkóm bal alsó részén,a fájdalom heves erős de csak pár percig...