Szakértői segítség kérés

Kérem, ha van esetleg van egy kis szabad kapacitásuk, akkor legyenek kedvesek válaszolni az alábbi kérdésekre. Tudom, hogy nem szokványos, minden napi kérdés, de a tünetek, ha jól írtam le őket, akkor másnak mégis segíthetnek, hasonló helyzetben. A könyvben, amit írtam (olasz szöveg ellenőrzése is folyik) leírom a férfi főszereplő tüneteit. Mivel a történet nem fantasy történet, ezért fontosnak tartom, hogy a leírás szakmailag is helytálló legyen, még ha enyhe írói túlzások lesznek is benne. A történet szerint a fiú főszereplő autóbalesetet szenved, melyből testileg tökéletesen felgyógyul, de a látása nem tér vissza. Az orvosok semmilyen szervi indokot nem találnak, így a fiú vár, hogy valami olyan "érzelmi trauma" érjen, amitől újra látni fog. Fél évvel a baleset után migrénes fejfájásai kezdődnek. Másfél évvel a baleset után még mindig nem lát, és a fejfájások egyre erősebbek. A történetbe itt kapcsolódik be a lány főszereplő, aki valamiért "hat" a fiúra, és a fiúnak eleinte pillanatokra, majd egyre több időre visszatér a látása. Mind e közben a látásvisszatérések után a migrénes rohamok a végletekig fokozódnak. Az utolsó napokban a fiúnak néha zsibbadnak az ujjai, a rohamok során villódzik a szeme, szivárgó orrvérzése van, és ahogy ájulás szerű álomba zuhan a rosszullétől, közben meg-megrándul keze-lába. Az utolsó, majdnem végzetessé váló roham hajnalban erős migrénnel indul, ami sugárhányással folytatódik. Vérzik az orra, a mentőben emelkedik a vérnyomás és zuhan a szívfrekvencia. A kórházban felkészülten várják, tudják mit keressenek és miért (leírva a könyvben), ezért azonnali MR vizsgálat után műtétre kerül sor, miután megállapítják, hogy egy nem észrevett szivárgó vérzés következménye volt az egész tünetcsoport mögött. A kérdésem az lenne, hogy valamennyire helyesen írtam-e le a történteket? Elég lenne valóban csupán egy célzott MR vizsgálat ilyenkor, vagy egyéb más vizsgálatra is szükség lenne az életmentő műtét előtt?, Mennyi időbe telik egy MR vizsgálat? Apróbb javításokat még lehet tenni a könyvön, mivel az olasz fordító is dolgozik még.

Őszintén köszönöm, ha segítenek! Ezúton is kötelezem magam, hogy amennyiben a könyvet megjelenésre méltónak találják, ezt önöknek jelezni fogom, hogy esetleges közreműködő szakértőként, vagy az oldal web-beteg szakértő oldalként való közreműködést jelezni tudjuk.

Ha esetleg nem érthető így a történet, akkor szívesen leküldöm a könyv ide vonatkozó részletét áttekintésre.

Őszinte köszönettel: Andrea

 

 

 

WEBBeteg szakértő válasza migrén témában

Kedves Andrea! Egyedül érfejlődési rendellenességek esetén képzelhető el az, hogy szivárgó vérzés migrénes panaszokat okoz, balesetből adódó, úgynevezett traumás vérzés az azonnal vagy legkésőbb néhány héten belül tüneteket okoz. Ha jól értem, csak a fejfájásért  teszi felelőssé ezt a vérzést. Lehet, de mondom nem a baleset miatt. A látászavar nem lehet ettől. Az érfejlődési rendellenességnek viszont ki kellett volna, derülni a baleset miatti kivizsgálás során. A vérnyomásemelkedés és a szívfrekvencia csökkenés szivárgó vérzés miatt nem lehetséges és ezek a tünetek a migrénnek nem velejárói. Amúgy az MR előjegyzésre 3-4 hónap, sürgősben 1-4 nap, de sürgős esetben elsőként még mindig a CT érhető el, ha az nem informatív, akkor indokolt az MR. Kicsit ezek függvényében érdemes lenne átírnia, akkor hiteles lenne, a kevésbé laikusoknak is.Üdvözlettel.

WEBBeteg szakértő
Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
Megválaszolva: 2009. július 23.

Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén

Örökölt migrén
Tisztelt doktor úr! 12 éves korom óta vagyok "migrénes", azóta vizsgálják, leleteim általában negatívak (labor, MR, CT, szemvizsálat, pajzsmirigy stb)....
Foltok pislogáskor
Üdvözlöm! Korábban írtam már olyan tünetekkel, hogy sokszor látok foltokat illetve, hogy sokszor van nyomó érzés a szembe és hogy fáj is és a lámpák körül úgy...
Fejfájás, fejzúgás
Tisztelt Doktor úr. Megszeretném kérdezni magas vérnyomásomra és 2 típusú cukorbetegségre szedek gyógyszert.Évek óta zúg a fülem vagy a fejem nem tudom...
Mi lehet a baj?
Jó napot! 18 eve fáj a fejem .most már az egekbe megy a vérnyomásom is. Tegnap voltam mr vizsgálaton és a lelet megijesztett.. Köszönettel
Migrén és szülés
Kedves Doktornő! 38+5 hetes kismama vagyok, és az utolsó trimeszterben többször, heti 3-4 alkalommal is előfordult, hogy aurás migrénem volt. Igazából csak...
Migrén/MRI
Tisztelt Doktornő! Félévvel ezelőtti hányással járó, menstruációhoz kötődő, erős fejfájás miatt MRI vizsgálatra küldek, ahol az alábbi diagnózist kaptam....