• Hogyan szüntethetnő meg?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A barátomnak kiskora óta tartó fejfájása illetve időnként migrénes rohamai vannak(18 éves).Édesapja talán több évtizede szenved ugyanezektől a problámáktól.A fejfájás eltérő intenzitású,ha a fájdalomérzet kezdetekor fájdalomcsillapitót vesz be,akkor megelőzheti a súlyos fejfájást.Szinte mindig frontokhoz köthető ,ebből gondolom hogy a légnyomásváltozás miatti ér-összeszűkülés vagy tágulás nem megfelelő.Mióta végigcsinált egy kúrát aminek keretében sok magnéziumot kellett szednie és azóta is napi 1 MagneB6-ot vesz be kevésbé erős a fejfájás és migrénje sem volt hónapok óta.A migrénes roham előtt látászavar lép fel,körök és pontok jelennek meg a látótérben,ilyenkor olvasni sem tud mert nem látja a köröktől a betűket.Miután ez elmult kis idő múlva hirtelen nagyon éles fájdalom jelentkezik,a pontos területet nem tudja megállapitani,szúrásszerűen és jelentkeznek a migrénre jellemző egyéb tünetek is(egyoldalú fájdalom,fényérzékenység stb).A kevésbé erős fejfájásnál nincs konkrét terület,mindig máshol alakul ki a fájdalom. Kipróbáltattam vele hogy ne egyen sajtot,csokoládét,vörösbort mert olvastam hogy ez is kiválthatja a fejfájást, 2 hétig nem evett ezekből az ételekből,ez idő alatt nem jelentkezett se fájdalom sem roham,igaz előtte is volt ekkora fájdalommentes időszak,ez tehát nem bizonyitja hogy nem érzékeny ezekre az ételekre.Ezenkivül olvastam hogy 6 szem hántolatlan mandula felér egy Aspirinnal, és valóban, mintha megelőzné,csillapitaná a fájdalmat.Véleményem szerint egészséges ételekkel biztosan csökkenthetőek lennének a problémák,de sajnos nem eszik zöldséget szinte semmit,nem szereti őket,minden nap fogyaszt viszont valamilyen formában húst.A mozgás része az életének,majdnem minden nap sportol. A kérdésem az lenne,hogy a leirtak alapján mi lehet a fejfájás oka,örökölhette-e,illetve hogyan szüntethetné meg a problámát? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a migrén témában

        Kedves Kérdező!
         
        A barátjának nagy valószínűséggel migrén betegsége van, ami igazából nem is betegség, hanem egy "állapot", mellyel meg kell tanulni együttélni. A migrén nem gyógyítható, csak kezelhető. Ha nagyon gyakran jelentkezik érdemes megelőző kezeléses kúrát alkalmazni, illetve a rohamoldása már speciális szerek állnak rendelkezésre, melyet ha ideggyógyászhoz fordulnak, tud javasolni. A migrénre való hajlam örökölhető, de ez nem azt jelenti, hogy az utód biztosan migrénes lesz, csak a nem migrénes szülők gyermekénél nagyobb esélye van rá, hogy az élete során a migrén kialakul.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-22 12:02:56; Megválaszolva: 2011. október 03., 11:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés