Migrén vagy csak pánikol?

Kb. 7 év alatt 20-szor fordult elő velem jobb oldali látótérkiesés, látászavar, arc- és kéz zsibbadás, időnként beszédzavar, majd ez kb. 15 perc múlva megszűnik és erős féloldali fejfájás alakul ki, ami pár órán át tart. A koponya CT eredménye negatív lett. Ez migrén vagy csak pánikolok, és így élem meg a stresszes időszakaimat?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza aura témában

A tünetek, amiket leír pontosan lefedik egy auraval járó migraine tünettanát. A bevezető tüneteket - látótérkiesés, beszédzavar, arc- és kézzsibbadás - nevezzük aurának. Az aura során az agy különböző területei kerülnek izgalmi vagy éppen gátolt állapotba, ezáltal okozva a jellegzetes tüneteket, melyek megfelelnek az éppen érintett agyterület funkciójának. Általában az agy hátsó - tarkónál elhelyezkedő - területeiről indul ki a folyamat, mely a látás agykérgi központja. Ezen terület izgalma esetén szikralátás, gátlása esetén látótérkiesés jöhet létre. A folyamat az elülső agyterületek felé terjed, érintve a különböző agyi központokat, ezáltal okozva változatos tünettant.

Az érzőközpont izgalma okozza a zsibbadásos, a beszédközpont gátlása pedig a beszédzavart az Ön esetében. Az aura során fellépő tünetekért az erek nagyfokú, a szokásostól eltérő összehúzódása felelős. Az aura lezajlása után az erek nagyfokú "kitágulása" következik be, mely a lüktető jellegű fejfájás okozója. A félelme, hogy stresszre adott szokatlan válaszreakció lehet a fent leírt panasza annyiban nem alaptalan, hogy a stressz hatására a migraine-s "rohamok" száma megszaporodhat. Keressen fel egy fejfájás szakrendelést, ahol részletesebb tanácsokkal láthatják el.

Tisztelettel: Dr. Bessenyei Mónika neurológus

Kérdés: 2008. augusztus 27., 21:09; Megválaszolva: 2011. augusztus 04., 14:17
Kérdések és válaszok: Fejfájás, migrén
Mi is fáj pontosan?
Tisztelt Doktornő! kb. 2 hete elkezdett jobb oldalt hátul fájni egy ponton tompán a fejem. Nem is hat rá a fájdalom csillapító. Azt hittem ,hogy...
Fej nyomás érzés,koncentráció...
Fejfájás,pánik
Jó napot kívánok! Egy 24 éves hölgy vagyok. Olyan kérdèsem lenne hogy mitől lehet az hogy elől a homlokomnal illetve a szemoldokom fölött faj a...
Van-e egyéb teendőm?
Tisztelt Dr.Nő! 2021.08.31-én pánikrohammal erkeztem a sűrgősségi osztályra,ahol azt mondták adnak egy nyugtatót... Voltam magán úton ...
Furcsa érzések a fejben