• Peteérés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Szakértők! Kérdésem endokrinológiai, azt hiszem. Kb. 1 évvel ezelőtt elkezdtünk gyereket készíteni. Pár hónapig vártam, aztán elkezdtem a hőmet mérni. Hát igen meglepett az eredmény, mert a mensim 28-29 napra jövő, teljesen szabályos volt. A peteérés (azaz a hőm megemelkedése) csak a 24. napon következett be. Arra gondoltam, hogy miért várjak, így úgysem lesz gyerek. A 3. napi hormoneredmény szerint tsh 8 volt, a prolaktin meg 1051. A mértékegységre nem emlékszem, de a referencia felső értéke 566 volt. Ekkor felkerestem egy endokrinológust. Ő elküldött szemészhez, aki nem látott semmit. A koponya mr-t is emlegette, dehát oda nem könnyű eljutni... minden esetre azóta mérték időnként a prolaktin szintemet, és ahogyan a tsh csökkent, az is lement. Legutóbb olyan 300 körül volt. Igazából soha többet nem kaptam csillagos értéket, pedig nem szedtem külön rá semmit. A legutóbb a tsh 3,19 volt, kicsit még növelt a doktor a gyógyszeren. Új mérés hamarosan aktuális lesz. Jaj, talán fontos, hogy nálam a pm alulműködéshez nem társulnak emelkedett aTPO és aTg értékek. A többi hormonom jó volt, fsh 4,99, lh: 3,88. Ezek benne voltak a referenciában. Mást nem néztek :( A problémáimat azonban nem oldotta meg a fenti dolog. Már egyáltalán nem pattant ki a petém, szép kis cisztám lett, ami olyan szuper tüneteket csinált, mint állandóan véreztetett. A 2. Norcolut kúra után ez eltűnt. Most kíváncsian várom, mi fog történni :) Közben voltam cukor és inzulinterheléses vizsgálaton is. Ha lehet, ez még jobban meglepett. Éhgyomri cukor: 5,5, inzulin: 8,2. 120 perces cukor: 8,9, és inzulin 84. Ezzel még nem jutottam el orvoshoz, mert ez sem könnyű... mindenhol sokat kell várni. Minden esetre addig is kerülöm az üdítőket, csokikat, fehér lisztet. Mindenhol a neten 160 gr szénhidrát/nap és fogyás az ajánlás. Hát ez remek, de így is 20 alatt van a BMI-m. A mérleg szerint a zsírszázalékom 24%. Úgyhogy egyelőre próbálok 200/napot tartani, mert a 160-tól egy hét alatt 1 kilót fogytam. Már vettem konyhai mérleget is :) Az orvos után dietetikushoz is elmegyek, de azt mondták, azt utána kell... szóval egyelőre csak az Internetes kutakodás maradt. Amúgy mindig is vékony voltam, sosem fogyókúráztam. Nincs valami olyan étel, ami kevés szénhidrátot tartalmaz, és hizlal? Most próbálkozom mandulával, dióval... Amúgy nincsenek ciszták a petefészkemben, nem hullik a hajam, nem fáj a fejem, nincs nagy hasam. Vérnyomásom 119/72, pulzusom reggelente meg hosszú pihenés után 72-74, napközben sétálgatva, mozogva nyolcvan körül. Koleszterin: 5. Triglicerid 0,83. HDL koleszterin: 1,69. LDL: 2,96. Mind benne van a referencia értéken belül. Teljes vérképet is néztek, abban sehol nem kaptam csillagot. (Fehérvérsejtek, hemoglobin, vas... ilyesmik.) Pattanásaim mostanában vannak, csúnyábbak is, de eddig Rossmannban kapható kenőcs elbánt velük. Az államon találhatók, és leginkább azóta keletkeztek, hogy kézhez kaptam a cukros-inzulinos eredményt, és Google professzor kiokosított... szerintem túlzottan szőrös sem vagyok, persze ennek megítélése ugye erősen egyéni tűrőképesség kérdése... a hasamon, hátamon nincs semmi. Haskörfogatom köldök felett másfél centivel 72, de nem ez a legvékonyabb rész. A hajam sem hullik. A tejtermékek fogyasztását sem viszem túlzásba, nem fogyasztok minden nap. (Hát kb. ilyeneket szoktak kérdezgetni a dokik, igyekeztem megválaszolni őket.) Könyörgöm, mondják meg, merre menjek mindezzel? Azt nem szeretném, hogy megint elkezdenek kezelgetni valamivel, ami nem a gyökér oknak bizonyul, hanem csak tünet. Milyen vizsgálatot fog kérni az endokrinológus? Mit csináltassak meg? Szeretnék a végére járni ennek. Úgy érzem, hogy az orvostudomány annyira szétdarabolódott, hogy mindenki a saját területét látja csak. Ez persze nem az ő hibájuk, inkább a rendszeré. nem tudom, ki lehetne az, aki átlátja az egészet. Végülis a pm alul működés és a cukor gond egymástól független, vagy egyik okozza esetleg a másikat? Vagy van valami harmadik (negyedik, ötödik) mögöttes ok, ami mindent megmagyaráz? Akármi is az, már régebb óta fennállhat.Az utóbbi években ugyan szabályos volt a mensim, de tizenéves korom végéig nem nagyon állt be. Akkor is előfordult, hogy nem pukkant ki a tüsző, és hosszú vérzést okozott. Csak akkor mindig arra fogták, hogy fiatal vagyok, meg majd beáll, meg úgy látszik erre hajlamom van. Olyan 20 éves korom körül ezek eltűntek, és szinte meg is felejtkeztem a problémáról. Mostanáig, :( Azt sem értem, hogy ez a cukros dolog hogy jöhetett össze? Mindenhol azt írják, hogy ez a kövérekre jellemző. Én tényleg nem vagyok az! Mi a véleményük a fentiekről? Illetve, tényleg a legfontosabb, hogy milyen vizsgálatokat végeztessek el, míg eljutok egy endo dokiig? Ha ezek meglennének, fel tudnám gyorsítani a folyamatot, mert nem kellene újabb időpontokra várogatnom, hanem rögtön meglenne minden... Hát, azt hiszem, ennyi. Köszönöm a választ előre is! Anita

        Dr. Fáklya Mónika válasza a TSH, vércukor, témában

        Tisztelt kérdező! A magasabb prolactin szintet okozhatja a pajzsmirigy alulműködés. Ezt önnél kezelik, helyre is állt a prolactin szint. Bár egyéb okok is állhattak a háttérben, -pl. stressz- , de mivel helyreállt nincs vele teendő. A glükózterhelés kóros eredménye miatt gyanús, hogy ön PCOS-re hajlamos. Ez sajnos akkor is előfordulhat, ha ön nem túlsúlyos. Alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat fogyasszon kiegyensúlyozott táplálkozás és sport mellett. Ilyen BMI-nél szerintem nem kell fogynia, de a minőségre és a szénhidrát mennyiségre érdemes odafigyelni. A szénhidrát anyagcsere ellenőrzése szükséges. Endokrinológus ill. e mellett nőgyógyász endokrinológus felkeresését javaslom a pontos kivizsgálás érdekében.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 26., 18:09; Megválaszolva: 2011. október 29., 16:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Dr. Fáklya Mónika! Kislányom 4 éves, tavasszal észrevettük, hogy elkezdett hízni. Addig kimondottan vékony kislány volt. Étkezési szokásai nem változtak.Nem édesszájú, édességet ritkán eszik, és csak vizet iszik. Először...
        1986 óta szedem az L-Thyroxint. 1 éve )föleg éjszakánként görcsöl a lábam, néha szinte elvisrlhetetlenül. Ön szerint ezt az L-Th. Okozza, s ha igen, helyettesithetö-e másik gyogyszerrel? Válaszát elöre is köszönöm! Edit
        Kedves Doktorur/Doktornő! 31 éves nő vagyok, a jobb petefészkemet eltavolitottak 2 éve cysta miatt. Voltam inzulin rezisztencia vizsgálaton, aminek eredménye feltételezhetően pozitiv, foglaltam endokrinológushoz időpontot, most várok. A...
        Laboreredmenyem tsh: 0,39 T4 0,91 ng/dL T3 2,96 pg/mL Ezen ertekek utalhatnak pajzsmirigy problemara? Kell velemfoglalkozni? Koszonettel
        Születés: 1990. 1991-ben egyes tipusú diabétesz, pumpával kezelt. 2016. április 17. – első gyermek születése (1 eves koráig szoptattam) 2018. április 29. – második gyermek születése (jelenleg is szopik) 2016. 09. 27.-én laborban: - TSH...
        T. Doktor Nő/ Úr! Szeretném megkérdezni, hogy feleségem vérképében a következő csillagos eltérést tapasztaltuk. Basophil 1.2% 600 TSH 6,670mIU/L Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy pajzsmirigy működési gond van s Szelén szedését...
        Tisztelt Doktornő /úr, A véleményét szeretném kikérni az alábbi cukor / inzulin terheléses vizsgálatom eredményével kapcsolatban. A vizsgálat okai a következők voltak: - policiszta - két éve nem esek teherbe - pattanások az arcon -...
        Tisztelt Doktornő! Pár hónapja arra lettem figyelmes, hogy enyhén fájnak a mellbimbóim és az utóbbi időmben gyakoribbá vált ez az érzés. Továbbá csökkent a libidóm is. Ezért felkerestem egy urológus szakorvost, akitől kértem egy...
        Kedves Doktor nő! Múlt hónapban kezdődtek a tüneteim (fáradtság, gyengeség, szédülés, remegés, pánik, alvásproblémák) és a Feleségem tanácsára aki Ir-es elmentem terheléses vércukor és inzulin mérésre. Súly 67kg Magasság...
        Tisztelt Doktor Nő! Végső elkeseredésemben írok Önnek. 22 éves vagyok, tavaly nyáron kezdődtek a panaszaim erőteljes hajhullás formájában. 2 hónap alatt a hajam felét elveszítettem. Mindenféle hajvitamint, sampont, gyógyszert kipróbáltam....

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés