Pajzsmirigy alulműködés

Tisztelt Doktor(nő)! Néhány hete pajzsmirigy alulműködést diagnosztizáltak nálam 8-as TSH értékkel. Különösebb tüneteim nincsenek. Az orvos 50 ug L-tyroxint írt fel és beutalt pajzsmirigy ultrahangra. Azt mondta, hogy gyulladás, göbösödés miatt alakult ki. Csak a TSH laborlelet láttán ez ilyen bizonyossággal megállapítható? Ám én utánaolvastam az interneten és azt találtam, hogy egyéb más okai is lehetnek. Kérdésem az, hogy szükséges-e a T3 és T4 értékek vizsgálata a pontos diagnózishoz? Ön szerint a dózis megfelelő az értékhez? Valamint szükséges a jódpótlás? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező! Az ultrahangos lelet alapján merült fel vélhetően a pajzsmirigy gyulladás mint diagnózis. A pajzsmirigy gyulladás ugyanis uh eltérést is okoz. A TSH alapján valóban érdemes hormonpótlásban részesülnie. Követése szükséges. Jódot ne szedjen, mert a pajzsmirigy gyulladásban ezt nem javasoljuk.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. október 26., 11:27; Megválaszolva: 2011. október 27., 10:59
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás