Terheség és pajzsmirigy túltengés

Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! 31 éves 19 hetes lombikos ikerterhes kismama vagyok. Sejtmag elleni antitest miatt (ANA granuláris pos.) idén április óta szedek Prednisolont (2. lombik előtt pár hónappal kezdtem napi 10 mg-al, beültetés utántól a 12. hétig napi 20 mg-ot és a 12. hét óta napi 10 mg-ot szedek). Az immunológiai kontrollok során terhességem 12. hetében pajzsmirigy túltermelés látszott az eredményeimben, majd a 16. héten újra nézték a hormonokat és újra, immár még jelentősebb túltengés igazolódott. TSH a 12. héten 0, 017 majd a 16. héten 0, 005mU/L, FT3 a 12. héten 7, 15 majd a 16. héten 10, 11 pmol/l, FT4 a 12. héten 32, 20 majd 36, 20pmol/l (nincs ref.tart.feltüntetve).Tüneteim fáradékonyság és szapora szívverés voltak, amit akkor még az ikerterhességnek tudtam be. A terhesség előtti próbálkozás időszakában, az 1. lombik után, sőt a 2. lombik előtt is teljesen normálisak voltak a pajzsmirigy hormonszintjeim (2. és az egyben sikeres lombik előtt - idén májusban - TSH supersens.=0, 963 mE/l (0, 4-4, 0), FT4=15, 30pmol/l (10, 30-24, 45), FT3=5, 22 pmol/l (2, 76-6, 45). Az immunológusom endokrin szakrendelésre irányított, ahol az engem jelenleg kezelő endokrinológus az eredményeket látva napi 1 szem Propycil 50 tablettát írt fel (amit 2, 5 hete szedek) és vérvételt kezdeményezett 3 féle antitest szűrésére, melyeket esetlegesen termelhet a szervezetem a saját pajzsmirigyem ellen. Ennek még nincsen meg az eredménye. A gyógyszer miatti újabb pajzsmirigy hormonszint-ellenőrzés az orvos tájékoztatása szerint a kezelés kezdete után 1 hónappal, vagyis 1, 5 hét múlva lesz esedékes. Mivel a nőgyógyásztól és az endokrinológustól nem kapok érdemi választ, kérdésem a következő: A fentiekben leírt, terhességem első 4 hónapjában kezeletlen pajzsmirigy-túltengés okozhatott-e bármilyen károsodást a két babámnak? Bár próbálok pozitívan hozzáállni és nem stresszelni, nagyon félek attól, hogy ennyi tortúra után (lombik, immunológiai eltérés) a pajzsmirigy túltermelődés miatt 2 beteg gyermekünk fog születni. Mit javasol, mire figyeljek a terhességem alatti és utáni pajzsmirigy-gondozás során és szülés után milyen vizsgálatokra vigyük el a piciket az ő pajzsmirigyük ellenőrzése és az esetlegesen elszenvedett károsodások feltárása céljából? Válaszát és tanácsait hálásan megköszönve Melinda

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy túltengés témában

Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy túlműködés kezeletlen esetben leginkább koraszülést okozhat. Önt már kezelik, így remélhetőleg hamarosan normalizálódnak a hormonszintjei és nem lesz ilyen probléma. A születés után bizonyos esetekben a babákba átment pajzsmirigy ellenes antitestek átmeneti pajzsmirigy működési zavart okozhatnak, de ezt nem tapasztaljuk gyakran.Gyermek-endokrinológiai szakrendelésen vizsgáltathatja majd meg őket. Magyarországon az újszülött osztályon is vesznek pajzsmirigy működést vizsgáló vérmintát az újszülöttektől, de ezt követően tünet esetén érdemes újra vizsgálni a kicsiket.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. október 18., 20:28; Megválaszolva: 2011. október 20., 21:13
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás