• Terheség és pajzsmirigy túltengés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! 31 éves 19 hetes lombikos ikerterhes kismama vagyok. Sejtmag elleni antitest miatt (ANA granuláris pos.) idén április óta szedek Prednisolont (2. lombik előtt pár hónappal kezdtem napi 10 mg-al, beültetés utántól a 12. hétig napi 20 mg-ot és a 12. hét óta napi 10 mg-ot szedek). Az immunológiai kontrollok során terhességem 12. hetében pajzsmirigy túltermelés látszott az eredményeimben, majd a 16. héten újra nézték a hormonokat és újra, immár még jelentősebb túltengés igazolódott. TSH a 12. héten 0,017 majd a 16. héten 0,005mU/L, FT3 a 12. héten 7,15 majd a 16. héten 10,11 pmol/l, FT4 a 12. héten 32,20 majd 36,20pmol/l (nincs ref.tart.feltüntetve).Tüneteim fáradékonyság és szapora szívverés voltak, amit akkor még az ikerterhességnek tudtam be. A terhesség előtti próbálkozás időszakában, az 1. lombik után, sőt a 2. lombik előtt is teljesen normálisak voltak a pajzsmirigy hormonszintjeim (2. és az egyben sikeres lombik előtt - idén májusban - TSH supersens.=0,963 mE/l (0,4-4,0), FT4=15,30pmol/l (10,30-24,45), FT3=5,22 pmol/l (2,76-6,45). Az immunológusom endokrin szakrendelésre irányított, ahol az engem jelenleg kezelő endokrinológus az eredményeket látva napi 1 szem Propycil 50 tablettát írt fel (amit 2,5 hete szedek) és vérvételt kezdeményezett 3 féle antitest szűrésére, melyeket esetlegesen termelhet a szervezetem a saját pajzsmirigyem ellen. Ennek még nincsen meg az eredménye. A gyógyszer miatti újabb pajzsmirigy hormonszint-ellenőrzés az orvos tájékoztatása szerint a kezelés kezdete után 1 hónappal, vagyis 1,5 hét múlva lesz esedékes. Mivel a nőgyógyásztól és az endokrinológustól nem kapok érdemi választ, kérdésem a következő: A fentiekben leírt, terhességem első 4 hónapjában kezeletlen pajzsmirigy-túltengés okozhatott-e bármilyen károsodást a két babámnak? Bár próbálok pozitívan hozzáállni és nem stresszelni, nagyon félek attól, hogy ennyi tortúra után (lombik, immunológiai eltérés) a pajzsmirigy túltermelődés miatt 2 beteg gyermekünk fog születni. Mit javasol, mire figyeljek a terhességem alatti és utáni pajzsmirigy-gondozás során és szülés után milyen vizsgálatokra vigyük el a piciket az ő pajzsmirigyük ellenőrzése és az esetlegesen elszenvedett károsodások feltárása céljából? Válaszát és tanácsait hálásan megköszönve Melinda

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy túltengés témában

        Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy túlműködés kezeletlen esetben leginkább koraszülést okozhat. Önt már kezelik, így remélhetőleg hamarosan normalizálódnak a hormonszintjei és nem lesz ilyen probléma. A születés után bizonyos esetekben a babákba átment pajzsmirigy ellenes antitestek átmeneti pajzsmirigy működési zavart okozhatnak, de ezt nem tapasztaljuk gyakran.Gyermek-endokrinológiai szakrendelésen vizsgáltathatja majd meg őket. Magyarországon az újszülött osztályon is vesznek pajzsmirigy működést vizsgáló vérmintát az újszülöttektől, de ezt követően tünet esetén érdemes újra vizsgálni a kicsiket.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. október 18., 20:28; Megválaszolva: 2011. október 20., 21:13

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Dr. Fáklya Mónika! Kislányom 4 éves, tavasszal észrevettük, hogy elkezdett hízni. Addig kimondottan vékony kislány volt. Étkezési szokásai nem változtak.Nem édesszájú, édességet ritkán eszik, és csak vizet iszik. Először...
        1986 óta szedem az L-Thyroxint. 1 éve )föleg éjszakánként görcsöl a lábam, néha szinte elvisrlhetetlenül. Ön szerint ezt az L-Th. Okozza, s ha igen, helyettesithetö-e másik gyogyszerrel? Válaszát elöre is köszönöm! Edit
        Kedves Doktorur/Doktornő! 31 éves nő vagyok, a jobb petefészkemet eltavolitottak 2 éve cysta miatt. Voltam inzulin rezisztencia vizsgálaton, aminek eredménye feltételezhetően pozitiv, foglaltam endokrinológushoz időpontot, most várok. A...
        Laboreredmenyem tsh: 0,39 T4 0,91 ng/dL T3 2,96 pg/mL Ezen ertekek utalhatnak pajzsmirigy problemara? Kell velemfoglalkozni? Koszonettel
        Születés: 1990. 1991-ben egyes tipusú diabétesz, pumpával kezelt. 2016. április 17. – első gyermek születése (1 eves koráig szoptattam) 2018. április 29. – második gyermek születése (jelenleg is szopik) 2016. 09. 27.-én laborban: - TSH...
        T. Doktor Nő/ Úr! Szeretném megkérdezni, hogy feleségem vérképében a következő csillagos eltérést tapasztaltuk. Basophil 1.2% 600 TSH 6,670mIU/L Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy pajzsmirigy működési gond van s Szelén szedését...
        Tisztelt Doktornő /úr, A véleményét szeretném kikérni az alábbi cukor / inzulin terheléses vizsgálatom eredményével kapcsolatban. A vizsgálat okai a következők voltak: - policiszta - két éve nem esek teherbe - pattanások az arcon -...
        Tisztelt Doktornő! Pár hónapja arra lettem figyelmes, hogy enyhén fájnak a mellbimbóim és az utóbbi időmben gyakoribbá vált ez az érzés. Továbbá csökkent a libidóm is. Ezért felkerestem egy urológus szakorvost, akitől kértem egy...
        Kedves Doktor nő! Múlt hónapban kezdődtek a tüneteim (fáradtság, gyengeség, szédülés, remegés, pánik, alvásproblémák) és a Feleségem tanácsára aki Ir-es elmentem terheléses vércukor és inzulin mérésre. Súly 67kg Magasság...
        Tisztelt Doktor Nő! Végső elkeseredésemben írok Önnek. 22 éves vagyok, tavaly nyáron kezdődtek a panaszaim erőteljes hajhullás formájában. 2 hónap alatt a hajam felét elveszítettem. Mindenféle hajvitamint, sampont, gyógyszert kipróbáltam....

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés