Terhesség - pajzsmirigy

Tisztelt Doktornő! Az az elsődleges problémám, hogy harmadik éve próbálkozunk a babával, de nem jön össze. Már rengeteg nőgyógyásznál és endokrinológusnál jártam, de eddig nem sok sikerrel. A pajzsmirigy betegségemre napi 100 L-Thyroxint szedtem. Az egyik orvos észrevette, hogy magas az anti TPO szintem, (de sajnos ő olyan drága, hogy nem tudtam azóta sem újra elmenni hozzá. Ez, idén áprilisban volt.) Akkor együtt vizsgált nőgyógyász és endokrinológus. Csak a vizsgálat összesen 70eFt volt, az endokrinológus emelte az adagomat egyik nap 120, másik nap 150 Euthyrox-ra. A nőgyógyász pedig azt mondta, hogy fogyjak le egy hónap alatt 20 kg-ot és azonnal gyerekem lesz. (Akkor 78 kg voltam, 165 cm-el) Kérdeztem mégis hogyan, hiszen én anorexiás voltam régen így vad fogyókúra szóba sem jöhet. Azt válaszolta, napi két kefír és egy liter víz. Ha mégsem jön össze, utána lombikbébit csinál. Szerintem ez nem egészséges. Nagyon szeretnénk gyereket, de míg nem vagyok egészséges, szerintem nem is szabad jönnie. A másik problémám, hogy fogyni sem tudok, mert nem megy az erős sportolás. Fulladok és hányingerem lesz. Azért próbálok mindig pl séta, vagy ilyesmi, de ez nem fogyaszt le, eddig 3 kg ment le. Nem tudom továbbá, hogy összefügg-e vele, de most kimaradt a mensesem. Több mint tíz napja késik és fáj a mellem, de a reggeli teszt negatív lett. Hányingerem nincs, szagokra nem vagyok érzékeny, nem vagyok kívánós. (hisztis az igen, pedig már régen nem voltam) Jó, lenne, ha csak szimplán várandós lennék, de félek már csak a pajzsmirigyem "szórakozik". Remélem tud segíteni, nagyon szívesen venném egy endokrinológus specialista nőgyógyász telefonszámát is. Akár... Köszönettel! U.I. Több helyen is próbálok segítséget keresni, nem tudom már, hogy hol lenne még lehetőségem.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Remélem a menseskimaradása kisbaba érkezését jelzi, erre egyszerűen vegyen egy terhességi tesztet.

A javasolt kefír és víz diéta nem egészséges, semmiképpen nem javaslom. Ennyire megszorítani a kalóriabevitelt soha nem szabad, nagyon veszélyes lehet. Az ön súlyához és magasságához a nőknek általában javasolt napi 1200 Kcal energiabevitelű diéta javasolt, amit 5 részre elosztva kell elfogyasztania, változatosan, sok zöldfélével, a pékáruk teljes kiőrlésűek legyenek. (alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása a leginkább javasolt)

A magas aTPO szint autoimmun thyreoiditist igazol, ami önnél pajzsmirigy alulműködést okozott, erre kapja a hormonpótlást is. Amennyiben a TSH szint e mellett a gyógyszeradag mellett rendben van, a terhesség bekövetkeztének esélye fennáll. (Bár az tény, hogy ebben a betegségben kicsit nehezebben esnek teherbe a nők akkor is, ha megfelelő a pajzsmirigy hormon pótlása)

Ha teherbe esik, a gyógyszerigény megnő, általában 50 %-al, tehát mindenképpen nézessen hormonszintet és menjen el endokrinológushoz.

Ne keseredjen el, minden esélye megvan a kisbaba elérésére.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. szeptember 25., 22:22; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 21:53
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Normális vércukor mellett is lehet...
Pajzsmirigy,nyirok csomók
Szputnyik - Hashimoto
Inzulinrezisztencia? Esetleg...