• Heves izzadás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! A következő kellemetlen problémával fordulok Önhöz. Sajnos a legkisebb testmozgásra is erőteljes izzadás indul meg a bőrömön, mellkasomon, hátamon és az arcomon is. Kisgyerek koromban is izzadós voltam, de az utóbbi években ez nagyon felerősödött. Mostanra már kisebb-nagyobb aktivitással, de ezeken testterületeken szinte egész nap nedves és meleg a bőröm. Ahogy egy kicsit is melegebb van a környezetemben vagy futok 50 métert, megindul a heves verejtékezés. Voltam pajzsmirigy, TSH, tesztoszteron, Cortisol vizsgálaton, mindegyik normális. Vérvétel alkalmával egy enyhébb, rövidtávú inzulin rezisztenciára fény derült 2 hónapja, erre szedtem a Merkformin nevű gyógyszert és figyeltem az étkezésemre is, de nem segített. Testsúlyom optimális, hetente többször sportolok, az életmódom és a munkám stresszmentes. Eleget alszom, étkezésem egészségesnek mondható. Olvastam egy prolaktin nevű hormonról, illetve hogy ez lehet az agyalapi mirigy vagy a mellékvese betegsége is. Esetleg valami vegetatív idegrendszeri probléma állhat a háttérben? Milyen vizsgálatokat, hormonszint vizsgálatokat javasolna? Előre is köszönöm válaszát! Üdvözlettel: Péter

        Dr. Fáklya Mónika válasza a endokrinológia témában

        Tisztelt kérdező! A prolactin túltermelés más tüneteket okoz nem izzadékonyságot. Viszont az izzadékonyság hátterében a már vizsgált hormonokon kívül más okok is szóba jöhetnek. Nagyon ritkán pl. az agyalapi mirigy fokozott növekedési hormon termelése is okozhat túlzott izzadást, testszagot. Ilyenkor magasabb a vérnyomás és idővel a beteg észreveszi, hogy nőtt a keze vagy a lába. Ha nagyon erőteljesek a panaszai javaslom, hogy menjen vissza az endokrinológiára, hogy újra megvizsgálják. Ha nem találnak endokrin okot egyéb belgyógyászati okot lehet még keresni. Csak ezek kizárása után mondhatjuk, hogy idegrendszeri probléma lehet a háttérben.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Fáklya Mónika

        Kérdés: 2011. szeptember 19., 14:42; Megválaszolva: 2011. szeptember 20., 19:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: