• Pajzsmirigy túlműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! 27 éves nő vagyok. Már egy éve pajzsmirigy túlműködéssel küzdök. Tavaly ősszel megműtöttek Pesten, amiről most kiderült hogy rosszul, mert az orvos a jobb oldalamhoz hozzá sem nyúlt, a bal oldalról sem annyit vett ki amennyit kellett volna (gondolkozok is a perlésen, mert azért nem kis szenvedésbe, meg pénzbe került addig is az egész...) stb... Az endokrinológusom Dr. Balázs Csaba volt aki állítólag nagy név a szakmában, a műtét után azt mondta h minden rendben. Amikor csak nem akart lelohadni a jobb oldal, akkor elmentünk Gyöngyösre Solymosi doktorhoz, ő tájékoztatott, hogy a sebész elrontotta az egészet (szerinte el sem olvasta a papirt h mit kellene csinálnia). Jód izotópos kezelést javasol (ami után 1 évig nem lehet gyereket vállalni ) mert másodjára már nem szoktak műteni, mivel a hangszálam sérülési esélye megnövekedik a második műtétnél. Egerbe mentem ezután vérvételre, amikor jött a másik verzió. Az ottani endokrinológus azt mondta, hogy gyerekvállalás előtt semmiképpen nem ajánlott a jód izotópos kezelés, hanem inkább második műtét, de ha jód izotóp akkor minimum 2 évig nem lehet gyerekem. Ezt közöltem a gyöngyösi dokival, Ő azt mondta hogy amit az egri mondott az "hülyeség".... Na most akkor mit tegyek, mert úgy látom ahány doki annyi félét javasol.... Ha választanom kell nyilván inkább a hangszálam menjen tönkre mint a leendő gyerekemnek legyen valami baja a jód izotópos kezelés hatására... Jelenleg a véreredményem: FVS: 5,95; TSH: 0,005; FT4: 8,45; FT3: 3,78; anti- TPO: 316; TRAK: 23,7 Válaszát köszönöm.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Mindkét orvost, akit névvel említett nagyra becsülök, nagyon jó endokrinológusok. A pajzsmirigy túlműködés kapcsán részleges pajzsmirigy eltávolítást szoktak végezni. A bennmaradó pajzsmirigyszövet fogja ellátni a szervezetet a továbbiakban pajzsmirigy hormonnal. A korábban megnagyobbodott jobb lebeny "zsugorodása" a műtéttől nem volt vátható. Az izotópkezelés valóban reális alternatíva. A gyermekvállalásig javasolt 1 vagy 2 év várakozás tekintetében nem teljesen egységesek az álláspontok. De ezt nyilván látja is. E mellett az is igaz, hogy nehezebb a reoperáció már műtött pajzsmirigynél. Véleményem szerint meg kellene bíznia valamelyik felkeresett endokrinológusban, akivel részletesen beszéljenek meg minden felmerülő kérdést a döntés előtt.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 24., 10:33; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 22:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: