• Elhízás-Pajzsmirigy alulműködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Problémám terhességem előtt kezdődött!Ekkor voltam 55 kg.Gyermeket szerettünk volna, az orvos tanácsára terhesség előtt elkezdtem szedni a maternát.Ettől 3 hónap alatt 10kg-ot híztam.Terhesség alatt még 25kg-ot (pedig nem kettő helyett ettem)ez történt 10 évvel ezelőtt.Közben elkezdett hullani a hajam igen erősen és rengeteg fogyókúra alatt egy kg-ot sem tudtam leadni.Elmentem vizsgálatokra.Fogorvos,nőgyógyászat belgyógyászat,bőrgyógyászat mindenhol minden negatív lett.Kezdtem beletörődni hogy ilyen vagyok el kell fogadni magam,de most a problémáim mellé jött sorba a többi:mindenféle változtatás nélkül egy hónap alatt 10kg-ot híztam aminek nem értem az okát,hajam ugyan úgy hullik,fáradékony vagyok,feledékeny,a hízás miatt fájnak a lábaim,és menstruációm is maradt már ki.Kértem az orvosomtól egy pajzsmirigy vizsgálatot a TSH:3,96 lett.Háziorvosom szerint ez teljesen jó.Én azét elmentem ultrahangra is ahol megállapították hogy a pajzsmirigy a normálisnál kisebb.Erre viszont pajzsmirigyes orvos azt mondta nem kell vele foglalkozni és azt tanácsolta hogy nem kell annyit enni.(félek hogy később még több bajom is lehet)Meg vannak győződve az orvosok arról hogy egy elhízott ember az csak azért lehet elhízva mert "zabál"Mindezt hogy leírtam csak annyit szeretnék megkérdezni hogy ha pajzsmirigy alulműködés van azt milyen értékektől kezdve érdemes gyógyszerrel kezelni?Válaszát előre is köszönöm:Timi

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Ez a TSH érték rendben van. Mivel a panaszai hátterében egyéb endokrinológiai betegségek is állhatnak, éremes lenne ilyen szakrendelésre elmennie. Mellékvese probléma, vagy ritkán az agyalapi mirigy problémája is okozhat elhízást és ezeket egy sima TSH-val nem lehet kizárni. ( Cortizol ill. fT4 vizsgálatot javasolnék)


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 19., 17:47; Megválaszolva: 2011. augusztus 22., 22:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: