• Pajzsmirigy-autoimmun betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! 30 éves nő vagyok. Baba város előtt állunk a férjemmel. Sajnos januárban volt egy sikertelen terhességem a 9. héten volt a művi befejezése. Véletlen folytán, előző terhesség előtt volt vérvételem, bárányhimlő elleni védőoltás miatt. Azt megkaptam, beoltottak és utána próbálkoztunk, össze is jött a baba, de az akkori véreredményemen a pajzsmirigy TSH-ám picit magasabb volt az értékhatártól. 6,xxx a végét már sajno nem tudom. Háziorvosom szerint nagyon minimális az eltérés ne foglalkozzunk vele. Vetélésem követően emlitettem ezt a nőgyógyászomnak, aki ellenőrzést javasolt, azóta volt két vérvételem is. A 6 egészes TSH-ám után lett egy teljesen tökéletes eredményem, az értékhatár legközepe, és kb egy hónapja volt a harmadik, akkor pedig a TSH-ám 0,020 volt. Megijedtem... Voltam nyaki UH-án ahol különösebb elváltozás nemm találtak, megfelelő méretűnek titulálták, mindkét lebegy picivel több mint 4 cm. Jelentéktelen 4 mm-nél kissebb göböket diagnosztizáltak. Ezek után felkerestem egy endokrinológus szakembert akinél átestem izotópos vizsgálaton, A képek megfelelő jódbevitelt igazoltak, mégis a hormonviszgálaton rosszak voltak az eredményeim amiőből a doktor úr megállapitotta az autoimmunitást. Még vár rám egy biopszia amivel teljesen le akarja tisztázni ezt. Ami viszont engem izgalommal tölt el, hogy a doktor úr szerint jelen esetben nem szorulok kezelésre. A hormon viszgálat ereményét sajnos nem tudom fejből mert azt nem kaptam meg, de 43 ezer és 13 ezres számok repkedtek a fejem felett. Kérdezném én, hogy valóban nem szorul ilyen jellegű betegség kezelésre babavárás előtt? Olvasgatok nagyon sok hozzászólást, cikket, hogy az autoimmun betegség is okozhat vetélést. De lehetséges e az hogy van olyan stádiuma ami még megfelelő hormonnal látja el a szerevezetet, mert a későbbiekben ha szükséges el lehet kezdeni a gyógyszer szedését. Hogy őszinte legyek a második értékemnél sárgaraback mag olajat szedtem és nagyvalószínűséggel emiatt volt tökéletes az értékem. :) Esetleg szedjem továbbra is? Babavárás alatt nem tiltott? Max egy mokkáskanálnyit szoktam belőle fogyasztani. Nagyon megköszönném válaszát! Egy aggódó anyajelölt!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Amennyiben a pajzsmirigy ellenes antitestek magasak, tehát a pajzsmirigy autoimmun betegsége igazolt, de a TSH ill. a pajzsmirigy hormon szintek normális tartományba esnek, valóban nem javasolt a pajzsmirigy hormon pótló kezelés. Hiszen ezzel a hiányzó hormonmennyiséget pótolnánk, de erre önnél nincs szükség. Sajnos magát az autoimmun folyamataot nem tudjuk megszüntetni, így oki kezelés jelenleg nincs. Jódot nem javasolt szedni ilyen esetben, mert az autoimmunitást fokozhatja, de a szelén szedése jó hatású lehet.Feltétlenül szükséges a hormonszintek rendszeres ellenőrzése, mert a hormonszintek változhatnak és a későbbiekben hormonpótlás válhat szükségessé. Fokozottan érvényes ez a terhesség időszakára.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. július 06., 06:26; Megválaszolva: 2011. július 06., 11:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: