• Terhességet tervezek. Szedjek jódot?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő, Doktor úr! Magas TSH (7,2) miatt háziorvosom pajzsmirgy UH-ra küldött, ahol a következő vizsgálati eredményt kaptam kézhez: Normális nagyságú PM lebenyek. Mk. lebenyben számos csökkent echogenitású göb látszik, kb. 5 mm nagyságig. Az istmus nem szélesebb. Nyaki erek lefutása, tágassága norm., bal oldalon az erek mögött több 1 cm alatti ny.csomó látszik. VÉL: Struma nodosa Megállapított diagnózis: E0790 Pajzsmirigy betegségek, k.m.n. Korábban azt a tanácsot kaptam, hogy ne szedjek ebben az esetben jódot. Most viszont szeretnék teherbe esni. Olyan magzatvédő vitamint válasszak, amely nem tartalmaz jódot, vagy olyat, ami tartalmaz? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Leginkább pajzsmirigy hormon pótlásra van szüksége, mert a TSH-ját 2,5 alá kell vinni. Ekkor javaslom a terhesség vállalását. Ha a pajzsmirigy alulműködését autoimmun gyulladás okozza, a jódot nem szokták javasolni, de a terhesség elején az addig szedett hormon adagot meg kell növelni. Keressen fel endokrinológiai szakrendelést!


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 18., 21:00; Megválaszolva: 2011. május 24., 21:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben: