• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor(nő)! Több tünetem és panaszom is van és nem tudom, hogy van-e ezek között összefüggés. Most 18 éves vagyok, ciklusom sose volt tökéletes de ezt fiatal koromnak tudtam be. Viszont 2 évvel ezelött kimaradt 3 hónapra nyáron, de aztán spontán megjött. Majd egy év múlva is kimaradt kb 4-5 hónapra, ekkor már duphastonnal kellett meghozni. A duphaston beszedése elött voltam vérvételen. Eredmény(okt.8) tsh:1,7284 mU/L szérum fsh: 5,6 U/l szérum lh: 1,93 U/l szérum prolaktin: 195,8 mIU/L szérum progeszteron: 0,8 nm totál tesztoszteron: 3,22 nmol/l dhea-s: 10,170 mikromol/l A duphaston úgy tűnt működik, de 2,5 hónapja nem menstruálok. Újabb vérvétel:(ápr. 5) tsh: 4,81 mU/l ft4: 11,89 pmol/l ft3: 4,08 pmol/l sz fsh: 5,5 U/l sz lh: 5,33 U/l sz prolaktin: 179,8 mIU/L totál tesztoszteron.3,67 nmol/l dhea-s: 9,84 mikromol/l Ezenkívül a pattanásaim miatt kaptam 2 éve aknenormint amit egy évig szedtem, a pattanásaim elmúltak, de a hajam zsíros és korpás. Hajam szeptember óta hullik. Néha van enyhe székrekedésem, van amikor viszont egy nap többször is kell wcre mennem, ilyenkor székletem lágy de nem híg kifejezett hasmenésnek nem nevezném. Nem vagyok túlsúlyos, sőt inkább vékony vagyok. A nőgyógyász szerint túl vékony. Másfél hónap múlva mehetek csak endokrinológiára, máshova nem tudok menni, mert elég messze lakok mindentől. Arra lennék kíváncsi, hogy Ön mire gondolna ezek láttán, milyen vizsgálatok szükségesek. Sajnos a hüvelyi ultrahang elég problémás, mert még nem voltam fiúval. A hasi nem mutatott ki komolyabb problémát. Lehet-e összefüggés a tesztoszeron és a tsh értékek között. Engem az nagyon meglepett, hohy milyen hirtelen ugrott meg a tsh érték. Mi lehet ennek az oka? Lehet-e lelki eredetű vagy lehet-e a valamilyen természetes módon javítani ezeket az érdékeket? Lehet, hogy mellékes, de engem hajhullásom is nagyon aggaszt, elég sokmindent kipróbáltam, kaptam már alpicort hajszeszt is, amely némileg csökkentette a zsírosodást, de problémát nem szüntette meg teljesen. Valamint emésztőrenszeri problémáim összefüggésben lehetnek-e a többi tünettel? Előre is köszönöm a segítségét.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hormonzavar témában

        Tisztelt kérdező! A pajzsmirigy enyhe eltérése miatt további vizsgálatok javasoltak, hogy ezt gyulladás, vagy jódhiány okozza-e. A férfi jellegű hormonszintek kicsit magasabbnak tűnnek, bár normál tartományokat nem írt, így az endokrinológiai vizsgálat mindenképpen indokolt. Sürgősségi teendő jelenleg nincs, elegendő a tervezett időpontban történő endokrinológiai vizsgálata.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 09., 15:24; Megválaszolva: 2011. május 15., 21:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés