• Pajzsmirigy csecsemőnél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Pajzsmirigy működésével kapcsolatban érdeklődnék. Pajzsmirigy alulműködésem 5 éve derült ki az első szülésem után. 100 mcg L-Thyroxint szedtem rá, amit tavaly 125mcg-ra kellett emelni, mivel terhes lettem.Kislányom 2011. január 31-én született meg, eztuán a TSH emelkedett, ezért a gyógyszeradagot visszavettem 100 mcg-ra. Jelenleg csak szoptatok, a kicsi átlagosan gyarapodik. azonban medencevégű tartás és szülés miatt ferdenyaka lett és a csípő kötöttsége miatt kengyelt is kell hordanunk. Kérdéseim a következők lennének: A kislányomnak lehet-e gondja a pm-vel a szoptatás miatt? Mennyi hormon választódik ki az anyatejbe? Milyen tünetei lehetnek a pm alulműködésnek egy kisbabánál? Csináltassak-e neki valamilyen vizsgálatot? Milyen összefüggés van a szoptatás (olvastam a prolaktin hormonról) és a pajzsmirigy között? Tisztelettel várom válaszát: Edina

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Ha a TSH emelkedik, az a hormonpótlás elégtelen voltára utal, ilyenkor nem csökkenteni, hanem emelni kell a gyógyszeradagon. Méresse meg a pajzsmirigy hormon szintjeit, hogy jelenleg magfelelő adagban kap-e hormonpótlást. Ön csak azt a hormonadagot kapja, amit a szervezete felhasznál, amire szüksége van. Nyugodtan szoptathat a hormonpótlás mellett. Az újszülötteket vizsgálják születés után pajzsmirigyműködés szempontjából. A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő gyermekek, lusták, sokat alszanak, szellemi fejlődésük elmarad a kortársakétól. Testi fejlődésük is lelassul. Ha ilyen panaszokat észlel érdemes megnézetni a babát. A szoptatás nem fogja rontani a pajzsmirigy működését.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 18., 18:20; Megválaszolva: 2011. április 19., 21:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: