Pajzsmirígy alulműködés

Kedves Doktornő! Szeretnék érdeklődni, hogy a vérvizsgálat által kapott eredményeim mennyire "súlyosak", kell-e már most hormonpótlás illetve szükséges-e további kivizsgálás? Ha igen melyik intézményhez forduljak? Csak hormonpótlással lehet segíteni vagy gyógyhatású készítmények is hatékonyak lehetnek (barna alga, szelén, esetleg tud-e mást javasolni? ) ? Ódzkodom a hormonkészítményektől mert félek, hogy még inkább elnyomják a szervezet saját működését és csak egyre több kellene belőle... Várom mielőbbi válaszát mert a közérzetem irtó rossz, nagyon fáradt vagyok állandóan (napi 10-12 óra alvás mellett) , folyamatosan hízom (utóbbi egy évben 10 kg) pedig nem úgy étkezem mint egy átlagos ember, mert akkor már kb.150 kg lennék. Tehát várom mielőbbi válaszát, T4 (szabad) 14.8 pmol/l ref: 10.3-24.45, TSH (szuperintenzív) 7.25 mlu/l ref: 0.4-4.2, Thyreoida-peroxidáz elleni antitest 1000 iu/l-nél nagyobb ref: 5-35. Üdvözlettel: Hetti.

Dr. Felszeghy Enikő válasza endokrinológia témában

Kedves Kérdező!

Az eredményei alapján Hashimoto thyreoiditise van, ami csökkent pajzsmirigy rezervkapacitással jár (magas az sTSHja, de jó a szabad hormon szintje) , emiatt azonban már hormonpótlás szükséges. Más módszerrel nem lehet segíteni, és ez okozhatja a testsúlynövekedését, emiatt kérem, hogy keressen fel endrokinológust és kérjen gyógszeres kezelést.

Azért azt tudni kell, hogy az eredményei azért nem annyira szörnyűek (a szabad hormon szinte normális) .

Dr. Felszeghy Enikő
Dr. Felszeghy Enikő gyermekgyógyász-endokrinológus-diabetológus
Kérdés: 2011. április 10., 10:16; Megválaszolva: 2011. április 11., 10:51

Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek

Endokrin betegség?
Tisztelt Doktornő, 7 éve, szünet nélkül fennállnak a következők: - A memóriám eltűnt, szavakat nem találok, olvasni alig tudok...
Magas Prolactin és TSH
Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Egy éve hagytam abba (10 év után) a fogamzásgátló szedését, mert kisbabát szeretnénk. Ezt követően elmaradt a...
MEN syndróma vagy nem?
Tisztelt Dr. NŐ/ Úr! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz: Jelenleg pajzsmirigy kivizsgálás alatt állok.Felmerül a MEN syndróma lehetősége. A...
Endokrin betegség?
Tisztelt Doktor/Doktornő! Múlt év őszén nagyon gyorsan, 2-3 hónap leforgása alatt 15 kg-ot híztam, annak ellenére hogy az életmódom (mozgás és...
Hyperprolactinaemia
Tisztelt Doktornő! 4 hónappal ezelőtt jutottam el problémáimmal (nagyon erős, fájdalomcsillapítókra sem reagáló szüntelen fejfájás, ekcéma...