• Pajzsmirigy/terhesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! 38 hetes kismama vagyok. A teherbeesésem előtt 3 hónappal a tsh 5,38 volt, rá két hónapra az anti tpo pedig 22,7. Nem kaptam gyógyszert. Miután megfogant a baba, a 6. héten elmentem egy magánrendelésre, ahol a doktornő euthyrox-ot írt fel nekem, nap 1/2-t. Még mielőtt el kezdtem volna szedni, a tsh-m 4,33 volt. Rá hat hétre újra vettek vért, ekkor azonban megemelkedett az érték 5,61-re. Októberben volt ez a vizsgálat, én azonban csak két hónap után tudtam meg a laboreredményemet. Ekkor, 25 hetes terhesen újabb magánrendelést kerestem fel, itt a doktor úr megnövelte a gyógyszer adagomat. Azóta a tsh-m 2,3 és 2,5 lett, az utolsó vizsgálat szerint az anti tpo-m is rendben, a ft3 és ft4 viszont kicsit alacsonyabb a referencia értékhez viszonyítva (ft 4: 10.00 és ft 3: 3.17). Ez vajon hogyan lehetséges? Normál tsh mellett? Illetve azt szeretném megkérdezni, hogy a korábbi értékeim mennyire számítanak "rossznak"? A babám az első két trimeszterben nagyon kevés hormont kapott emiatt? Megijedtem, mert azt olvastam több helyen, hogy a kismama pajzsmirigy alul működése esetén fennáll a lehetősége gyermek "visszamaradottságának" (tanulási nehézségek, alacsony IQ). Ez ilyen eredményeknél előfordulhat? Előre is köszönöm válaszát!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy, terhesség témában

        Tisztelt kérdező! Olyan minimális volt az eltérése a terhesség elején a normálistól, hogy vélhetően nem lesz baja a gyermekének. A normális TSH mellett a minimálisan alacsonyabb fT4 szint terhesség alatt lehet a szervezet nagyobb víztartalma miatti eltérés.(Ilyenkor számolni kell a "hígulással", ezért terhesség esetén mások lehetnek a normál tatományok, jobb a TSH-t követni.) Mindenesetre rendszeres endokrinológiai követése szükséges, és a hormonpótlást szedje folyamatosan, az előírt adagban.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 06., 18:16; Megválaszolva: 2011. április 12., 22:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés