pajzsmirigy

Tisztelt Szakértő! Nem személyes problémával fordulok Önhöz, hanem egy hozzátartozóm problémájával, mert Ő nem mer rákeresni sehol, én pedig úgy gondoltam, hogy így a legbiztosabb! Pajzsmirigy műtétet javasoltak a következő adatok mellett: 'Nem-toxikus többgöbös golyva, a bal lebeny kp. harmadában 1, 5 cm átm. magas aktivitásfelvételű kerek képlet, a jobb lebenyben az aktivitáseloszlás egyenletlen, körülírt aktívabb képlet is sejthető. Struma nod. meleg göb a bal lebeny harmadában.TSH 0, 41" Remélem elég adatot adtam meg, illetve képet is csatolok! El tudná röviden mondani, hogy mennyire jóindulatú vagy sem ez az állapot, illetve ha ennyiből meg lehet állapítani, mennyire sürgős a műtét? Illetve a műtét után már nem lesz probléma? Mennyi az esély arra, hogy a műtét után az ember több 10 kg-ot is felszed? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Fáklya Mónika válasza Pajzsmirigy lelet témában

Tisztelt kérdező!

Ha egy göb túl sok pajzsmirigy hormont termel, ki szokták azt venni, műtéttel. A több hormont termelő úgy nevezett "meleg göb" nem szokott rosszindulatú sejteket tartalmazni. Így ettől reálisan nem kellene tartania az imerősének. Viszont a gyógyuláshoz, amennyiben a többi vizsgálati eredmény birtokában- mert ezek is lényegesek, pl. ultrahang- endokrinológusa a műtétet javasolja, ez a választandó megoldás. A hízás nem fog bekövetkezni, mert ha a műtét után a pajzsmirigy nem tudna elég hormont termelni, azt tablettával pótolják majd.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. április 05., 14:51 ;Megválaszolva: 2011. április 06., 20:52
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Babatervezés - magas TSH és prolaktin...
Kedves Doktornő! Két éve próbálkozunk babával, eddig sikertelenül.... a menstruáció 2. napján vett labor értékeimre a nőgyógyászom azt...
Pajzsmirigy
Tisztelt Doktornő! Ön szerint mi a teendő ha a következő az eredmény? FT4: 2.95 TSH: 0.004 Alulmüködik a pajzymirigyem? Milyen gyógyszert...
Vélemény/javaslat kérése.
Tisztelt Doktornő! Úr! A mellékelt leletekről szeretném kikérni a véleményét, illetve javaslatát! Megtisztelő válaszát előre is...
pajzsmirigy túltermelés
A háziorvosom pajzsmirigy túltermelés gyanúja miatt elküldött a laborba, ahol a TSH-m 0.172 lett. Sajnos időpontot kellett kérnem a szakorvoshoz...
pajzsmirigy túlmüködés
Tisztelt szakértő! A változó kori problémáimmal egy időben pajzsmirigy túltengést is megállapítottak. Állandóan feszült és ideges vagyok...