• Pajzsmirigy alulműködés, vagy változó kor?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 2010. májusá-ban a háziorvos elküldött endokrinológiai szakrendelésre, mert a laboreredményben (I.) a pajzsmirigy működését jelentő érték eltért a tartományban megadott értéktől. A szakrendelésen (kb. 2010. július) rögtön felírta az orvos a Letrox 50 nevű tablettát. Három hónap múlva kért egy kontroll labort (II.). 2010. december végéig szedtem a gyógyszert, két hónap (január, február) szünetet kellett tartanom a gyógyszer szedésében. Február végén készült a harmadik labor (III.) Laboreredmények értékei az alábbiak szerint alakult: I TSH:4,44, FT4: 14,18; II. TSH:2,44, FT4: 19,40; III. TSH:3,71, FT4: 11,39;. Tavaly több problémám is volt, például akkor kezdődött a fülcsengés, menstruáció teljes felborulása, derékfájdalom, és emellett olyan tünetek, amelyeket ma már tudom egyértelműen okozhat a pajzsmirigy alulműködés is. Erről a betegségről korábban sok tudomásom nem volt, csak utólag olvastam milyen is ez a betegség. 1992 óta 57kg voltam, tavaly hirtelen 59-60kg közé emelkedett, állandó fáradtság érzés, száraz bőr, hajhullás, székrekedés stb. Kérem szíves tájékoztatását, Ön szerint ezek mellett az eredmények mellett szükséges lesz a gyógyszer állandó szedése? Legközelebb májusban kell majd visszamennem laborba és szakrendelésre, addig is érdekelne, hogy életmód váltással, vagy homeopátiás szerekkel esetleg lehet-e javítani valamit, hogy ne legyen szükség az gyógyszer szedésére. Köszönöm szépen a tájékoztatás. Üdvözlettel:

        Dr. Fáklya Mónika válasza a hipotireozis, menopauza témában

        Tisztelt kérdező! Mivel a laboratóriumi referencia tartományokat nem írta meg, nem tudom mennyire térnek ettől el az ön értékei. (Vélhetően minimálisan) Amennyiben jódhiány okozza ezeket az eltéréseket, jódpótlás szóba jön, amennyiben autoimmun pajzsmirigy gyulladás áll a háttérben, a jód nem javasolt és csak a hormonpótlás a megoldás. Ezt endokrinológusával kell megbeszélnie.A hoeopátiás szerek hatásosságáról nincsenek adatok.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 18., 10:30; Megválaszolva: 2011. március 23., 16:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés