Pajzsmirigy alulműködés, vagy változó kor?

Tisztelt Doktornő! 2010. májusá-ban a háziorvos elküldött endokrinológiai szakrendelésre, mert a laboreredményben (I.) a pajzsmirigy működését jelentő érték eltért a tartományban megadott értéktől. A szakrendelésen (kb. 2010. július) rögtön felírta az orvos a Letrox 50 nevű tablettát. Három hónap múlva kért egy kontroll labort (II.) . 2010. december végéig szedtem a gyógyszert, két hónap (január, február) szünetet kellett tartanom a gyógyszer szedésében. Február végén készült a harmadik labor (III.) Laboreredmények értékei az alábbiak szerint alakult: I TSH: 4, 44, FT4: 14, 18; II. TSH: 2, 44, FT4: 19, 40; III. TSH: 3, 71, FT4: 11, 39;. Tavaly több problémám is volt, például akkor kezdődött a fülcsengés, menstruáció teljes felborulása, derékfájdalom, és emellett olyan tünetek, amelyeket ma már tudom egyértelműen okozhat a pajzsmirigy alulműködés is. Erről a betegségről korábban sok tudomásom nem volt, csak utólag olvastam milyen is ez a betegség. 1992 óta 57kg voltam, tavaly hirtelen 59-60kg közé emelkedett, állandó fáradtság érzés, száraz bőr, hajhullás, székrekedés stb. Kérem szíves tájékoztatását, Ön szerint ezek mellett az eredmények mellett szükséges lesz a gyógyszer állandó szedése? Legközelebb májusban kell majd visszamennem laborba és szakrendelésre, addig is érdekelne, hogy életmód váltással, vagy homeopátiás szerekkel esetleg lehet-e javítani valamit, hogy ne legyen szükség az gyógyszer szedésére. Köszönöm szépen a tájékoztatás. Üdvözlettel:

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza hipotireozis, menopauza témában

Tisztelt kérdező!

Mivel a laboratóriumi referencia tartományokat nem írta meg, nem tudom mennyire térnek ettől el az ön értékei. (Vélhetően minimálisan) Amennyiben jódhiány okozza ezeket az eltéréseket, jódpótlás szóba jön, amennyiben autoimmun pajzsmirigy gyulladás áll a háttérben, a jód nem javasolt és csak a hormonpótlás a megoldás. Ezt endokrinológusával kell megbeszélnie. A hoeopátiás szerek hatásosságáról nincsenek adatok.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. március 18., 10:30; Megválaszolva: 2011. március 23., 16:56
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Endokrin szakrendelésen...
Jelenleg 94 kg vagyok és 168 cm magas. Tavaly szeptember-októberben 72-75 kg között mozgott a súlyom. A háziorvosom február végén a hirtelen hízás...
Pajzsmirigy rendellenesség
Tisztelt Doktor Úr / Nő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz hogy novemberben pajzsmirigy alulmüködést állapítottak meg TSH (0, 270-4, 700) 7...
Hypothyreosis=meddőség?
Kedves Fáklya Doktornő! Szeretném tudni, hogy a címben nevezett pajzsmirigy betegséggel, amit egyelőre háromnegyed letrox50 tabletta szedésével...
Pajzsmirigy
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Diagnózisom Hypothyreosis, k.m.n. Leletem: TSH 8, 89, ft4: 0, 65 Ultrahang vizsgálat: A pjzsmirigy lbenyek minimálisan...
Ingadozó TSH okozhat újabb...
Üdvözlöm Volt korábban egy missed ab, amiatt nézettem a pm hormonokat gyorsan most az újabb terhességnél. Akkor 6,5re felugrott a tsh 4+3hetesen (de...