Ajánlott-e a hormonkezelés PCOS esetén?

Kedves Doktor úr! 25 éves vagyok, 9 éve szinte megszakítás nélkül szedek fogamzásgátlót. Most éppen dienille-t. Természetes úton rendszeres ciklusom sosem volt. Azzal fordultam nőgyógyászhoz, hogy nagyon keveset vérzek az utóbbi időben a gyógyszerszünetben. Ultrahangos kivizsgálás és hormoteszt alapján az orvos PCOS-t állapított meg. A hormonteszt eredménye a következő, mely fogamzásgátló szedése mellett történt (a német nőgyógyászom szerint az eredmény így is megbízható, a modern módszereknek köszönhetően, azaz nem számít a fogamzásgátló): Lutein hormon: 5, 6 Foll. Stim. Hormon: 3, 6 Oestradiol: 35, 3 Progesteron: 0, 45 Prolactin: 15, 61 Sex.horm.bind.glob: 225, 30 Testosteron: 0, 39 Szabad androgenindex: 1 Terheléses cukorvizsgálat alapján: látens cukorbetegséget állapítottak meg, mely kezelést nem igényel. A nőgyógyászom, akinek endokrinológia a szakterülete, az Androcur 10 tabletta szedését javasolja 3 hónapig. Egyelőre nem tervezek gyermekvállalást, de kb. 3 év múlva már aktuális lenne. Kérdésem: érdemes most hormonterápiába kezdeni? Befolyásolja a 3 év múlva esélyeimet a mostani kúra? Olyan külső tünetem (hajhullás, szakáll..) nincs, ami indokolttá tenné a hormonkezelést. Az orvos szerint, ha most rendberakjuk a hormonháztartásomat, akkor növeljük az esélyeimet a majdani gyermekvállaláshoz. Másik nőgyógyászokat is megkérdeztem, de a fogamzásgátló elhagyását egyik sem javasolta, viszont a hormonkezelésről megoszlanak a vélemények. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Viktória Németországból

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fekete István válasza PCO témában

Kedves Viktória.

Ha nem akar gyermeket ne hagyja abba tablettát. Természetes hatás a fogamzásgátló mellett a vérzés megkevesbedése. (a petefészek müködése gátolt...)

Semmi esetre sem javasolnám az Androcurt.

Dr. Fekete István
Kérdés: 2011. március 17., 10:49; Megválaszolva: 2011. március 21., 11:49
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pco-m van?
Kedves Doktor Nő/Úr! Több mint 1 év alatt 10 kg-ot híztam, ezért endokrinológushoz fordultam! A ciklusom remdszeres, ált.28-29 napos. Az orvos labort...
PCOS és hyphophyzis adenoma
Egyik lányom 22 éves. Októberben diagnosztizálták nála a PCOS szindrómát. A bal petefészke duzzadt, ciszták vannak benne. A tesztoszteronja 115.1...
PCO szindroma
Kedves Doktornő/doktor úr! Régebb otta küszködöm azzal a problémával, hogy nem jött meg a menstruációm talán úgy 14 éves korom ota Jártam az...
Nagyon fontos!
Tisztel Doktor Úr! 3 hete diagnosztizálták nálam a PCOS petefészek szindrómát.Bő egy év alatt meghíztam 40 kilót, kiszőrösödtem..., és ez...
Tájékoztatás
Kérdésem az lenne, hogy 17 hetes kismama vagyok PCO beteg vagyok, laborban voltam vérvételen a pajzsmirigy értékeket nézték TSH 7, 5, Szabad T4 1, 02....