Milyen pajzsmirigyproblémám lehet?

Kedves Doktornő! Kedves Doktor Úr! 24 éves nő vagyok, december 9-én veszítettük el Kisbabánkat a 16. héten. 165 cm, 74 kg. Nem dohányzom, nem eszem sok édességet. A szemeim kiskorom óta dülledtek, a szemhéjam nagyon enyhén duzzadt, a szemem alatt karikás.) Több orvos is pajzsmirigyproblémára gondolt, több alkalommal voltam TSH-vizsgálaton. Az eredméyeim mindig a normál tartományon belül voltak. A babánk szinte azonnal megfogant (első gyermekünk lett volna) . Több alkalommal voltam kórházban vérzés és erős hányás miatt. A 12. héten vérzés miatt voltam bent, de a szemeim dülledtsége miatt kértek pajzsmirigyvizsgálatot (2010. 11. 11.) Az eredmény: TSH ultraszenzitív: 0, 713 (0, 460-4, 680) . Miután kijöttem a kórházból, újabb vérvételre mentem (2010. 11. 16.) , az eredmény: 1, 217 (0, 460-4, 680) . A nőgyógyász és a háziorvosom is mindkét eredményt megfelelőnek találta. 2010. december 10-én volt a műtétem, aminek során nagyon sok vért veszítettem, vörösvérsejt: 2, 7 (3, 9-5, 6) , hemoglobin: 84, 0 (120-160) . A testhőmérsékletem kb. 2 héten át éppen csak elérte a 36.0 fokot. A védőnőm javaslatára a háziorvostól kértem beutalót egy ellenőrző vérvételre, és kértem, hogy a TSH-t is írja fel. Megnézte a korábbi eredményeimet, és azt mondta, novemberben nézték, rendben voltak, most nem kell nézni. Úgyhogy sajnos nem is nézték. A védőnő szerint pajzsmirigyproblémára utalhat a dülledt szemem, a szapora szívverés és az alacsony hő, a háziorvos mégsem akarta vizsgálni. Azóta a pulzusom nyugodtabb (lehet, hogy az altatás miatt volt magasabb, és/vagy a mitralis prolapsus sindroma-m miatt) . A testhőm szintén normalizálódott, minden reggel mérem. A műtét után elég sok vitamint kezdtem szedni (és vasat) , szerintem ezek miatt híztam az elmúlt 2 hónap alatt 2 kg-t. A terhesség 16 hete alatt nem híztam. Ön szerint mi lehet a probléma? Lehet gond a pajzsmirigyemmel? (Több helyen olvastam a pajzsmirigy alul- és túlműködés tüneteiről, nem értek hozzá, de egyik probléma tünetei közül sem ismertem fel többet magamon, mint a másikéiból.) Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Mivel a pajzsmirigy hormon eredményei mindig jók voltak, véleményem szerint alkatilag lehet ilyen a szeme. Ilyen értékek nem adnak okot, hogy azt feltételezzük, hogy pajzsmirigy probléma állt a vetélés hátterében. A vérvesztesége okozhatott szapora szívműködést. Remélem a következő terhessége sikeres lesz, jó egészséget kívánok.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. február 23., 13:45; Megválaszolva: 2011. február 25., 16:26
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint
Pajzsmirigy aspirációs citológiai...