Mi lehet a gond?

Kedves Doktor Úr! /Nő! A problémám elég összetett, illetve én annak érzem. 31 éves nő vagyok, 2009-ben derült fény pajzsmirigy alulműködésemre, amire azóta gyógyszert szedek, 75 mikrogramm Euthyrox tablettát. Szapora pulzussal, állandó hőhullámokkal, hajhullással küszködtem akkor, és aztán végülis kiderült az alulműködés. Viszont az a baj, hogy hiába szedem a gyógyszert, sem a kilók indultak meg (20 kilót szedtem fel) , a pulzusom szinte mindig szapora (80-90 közötti) , szívdobogásérzés, állandó hőhullámok, nagyon gyakran lever a víz, izzadok, melegem van, fulladok, sokszor fáj a fejem, szédülök. Szóval azon kívül, hogy a vérképnél a TSH szint az megfelelő, mégsem érzem jobban magam, hogy szedem a gyógyszert. Nem tudom elegendő-e az, hogy csak TSH-szintet nézik meg? Sajnos a vérnyomásom is magas, arra is szedem a gyógyszert, 100mg Lavestra, a pulzusra Betalocot kaptam 10 mg-ot reggel és este fél-fél tbl, illetve a gyomorproblémámra Controloc 40 mg-ot. Sajnos emellett lelki problémákkal is küszködök, pánikbetegség, szorongás, erre Frontin 0, 25 mg.ot kaptam. Kezelve sajnos ez a dolog még nincs, mert nem tudom mivel nem tudom merre induljak el. Nem tudom, hogy problémáimat a lelki gondok okozzák, és ezért érzem úgy hogy nem használ az Euthyrox, vagy pedig van valami konkrét más betegség is. Nemrég voltam szív UH-on-EKG-n, és mindent rendben találtak, illetve a labor érték is jó volt. Nem lehet köze esetleg valamilyen más típusú hormonoknak ezekhez a tünetekhez pl.mellékvese, mellékpazsmirigy? Vagy esetleg nem megfelelő a napi 75 mikrogramm? Olyan létezik, hogy van aki egyik nap mondjuk 50-et szed, másik nap 75 mikrogrammot? Még egy dolgot szeretnék kérdezni a Doktor Úrtól. Eddig nem volt gond a menstruációmmal, de mostanában, már jó néhány hónapja, észrevettem, hogy hamarabb megjön, most legutóbb is 6 nappal, előtte 4 nappal, és azt, hogy nem húzódik el már olyan sokáig mint régebben. Most már 3-4 után is minimális a mennyisége. Milyen következményei lehetnek ennek, szükséges-e illetve lehet-e ezt kezelni? Elképzelhető, hogy pár éven belül nem is lesz már menstruációm? Nem szültem még. Nagyon szépen köszönöm válaszát! További szép napot!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Amennyiben a TSH rendben van, a gyógyszerbeállítása megfelelő. Amikor egy pajzsmirigybetegséget kivizsgálnak néznek fT4 szintet és pajzsmirigy ellenes antitesteket is, és ebből a pontos diagnózist felállítják. Követésre elégségesnek tartják a TSH vizsgálatát egy már ismert betegnél.

A pánik szindróma nagyon szerteágazó tüneteket okozhat, ezt mindenképpen kezeltetni javaslom.

Mindenesetre belgyógyászati és nőgyógyászati vizsgálatra is sort kellene deríteni, hogy a szervi okokat kizárják a panaszai hátterében.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. február 14., 12:17; Megválaszolva: 2011. február 17., 20:40
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint