Szőrösödés

Tisztelt endokrinológus! 20 éves lány vagyok és évek óta tapasztalom, hogy túlzottan szőrösödöm. Férfias szőrszálak jelentek meg a köldököm körül és alatt, a mellbimbóm körül, az államon és a pajeszomon. A problémával felkerestem a nőgyógyászomat, aki hormonvizsgálatra küldött, melyből kiderült, hogy enyhén emelkedett a tesztoszteron szintem (totál testosteron 84, 51 ng/dl, ahol a normál tartomány: 6, 0-82, 0 ng/dl) , de a többi vizsgált hormon rendben volt. Hüvelyi UH történt, mely szerint minden rendben van. A nőgyógyász fogamzásgátlót írt fel, de főleg próbált meggyőzni, hogy fogadjam el magam úgy, ahogy vagyok. A fogamzásgátlót fél éve szedem, de nem tapasztaltam javulást, sőt kiterjedt pihe jellegű szőrzet jelent meg a hasamon és a mellemen. A menstruációm rendben van, a fogamzásgátló előtt is rendesen menstruáltam, de kb. egy éve folyamatosan ritkul a hajam. Nem vagyok túlsúlyos és nincs PCOS-em sem. Többször írtam már a témában, de általában azt a választ kaptam, hogy ez csak enyhe emelkedés, vagy hogy a problémám csak kozmetikai jellegű. Úgy érzem, hogy a helyzet csak romlik. Szeretném rendesen kivizsgáltatni a problémát és bármit megtennék, hogy elmúljon ez a szőrösödés. Az lenne a kérdésem, hogy pontosan milyen módszerek vannak még a fogamzásgátlón kívül és hogy van-e lehetőség, hogy személyesen is megjelenjek egy rendelésen, vagy tud-e ajánlani valakit (lehetőleg Budapesten) , aki kivizsgálja a problémámat? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fekete István válasza endokrinológia témában

Kedves Hölgyem.

A problémáját nem lehet jobban kivizsgálni.

Ha a T szintje emelkedett az elég ok a panaszaira.

A problémára olyan hormonkezelés jelent megoldást, amely a magasabb T szintet csökkenti a szervezetében.Erre léteznek fogamzásgátlók is, persze az nem mindegy hogy milyet választanak.

Sajnos Bp-en nem ismerek senki, aki a témában járatos lenne.

Dr.Fekete nőgyógyász-endokrinológus

Dr. Fekete István
Kérdés: 2011. február 12., 15:45; Megválaszolva: 2011. február 16., 09:48
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint