Hyperthyreosis terhesség alatt

Tisztelt Doktornő! 13 hetes kismama vagyok, és sajnos csak mostanra derült ki, hogy pajzsmirigy túlmüködésem van. (TSH: 0, 0048 uIU/ml; FT4: 1, 60 ng/dl; FT3: 4, 72 pg/ml) . Propycil 50-et fogok rá szedni (2x1, majd 2x0, 5 tabl) . Kérdésem, hogy a magzatom nem károsodhatott-e az első trimeszterben, mivel azt olvastam, pont akkor a legfontosabb, hogy kezeljék a kismama hyperthyreosát, mivel a magzatnak nincs még ekkor saját pajzsmirigy működése. Illetve melyik a karosabb a magzatra nézve, ha nekem túlműködik a pajzsmirigyem, vagy ha gyógyszert szedek? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Egyébként a rossz laborértékeken kívül makk egészséges vagyok, demmi tünetem nincs, és a pajzsmirigyem sem duzzadt. (az uh csak 2 hét múlva lesz, de tapintásra jónak tűnt az endokrinológusnak)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Szerencsére az értékei csak kicsit térnek el a normálistól. A pajzsmirigy túlműködés nem azért veszélyes, mert nem jut elég hormon a babába, hisz még több is van belőle az ön szervezetében. Inkább a koraszülés esélyének növekedése jelenti a rizikót. De önt már elkezdték kezelni, így remélhetőleg nem lesz semmi baj. A Propícil szedhető terhesség alatt. Mindenképpen fontosnak tartom viszont, hogy rendszeresen ellenőrizzék a pajzsmirigy működését és derítsék ki az okot, mert a hormonszintjei olyan kicsit térnek el a normálistól, hogy felvetődik az is, hogy csak átmeneti lesz a túlműködés és esetleg alulműködésbe megy át. Ezt persze nem tudom biztosan állítani ennyi eredmény birtokában, de ha rendszeresen eljár az endokrinológushoz, nem fog elsikkadni.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. január 28., 16:13; Megválaszolva: 2011. január 31., 13:15
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Oltasson-e az immunbeteg?
Tisztelt Immunológus! Autoimmun pajzsmirigy-alulműködéssel javasolt-e beadatni a Covid 19 elleni védőoltást, nem okoz-e nagyobb kárt az immunválasz a...
Alacsony LH Fsh tesztoszteron
Jónapot kívánok. "Pubertás" időszakomban is éreztem hogy teljesen más vagyok mint a többi. Elsősorban 17 éves koromban vettem észre hogy nem...
Fülcsengés hormonális gondoktól?
Szelén szedése