Hormonális probléma?

Kedves Doktornő! Én most a beteg nemét és az életkorát írtam fel. Ön már sokszor segített nekem, ezért fordulok megint Önhöz! Én Piroska dietetikus vagyok, és a kérdérsem a következő lenne. Van egy régi barátunk, a lánya Angliában tanul, és gondjai voltak a biztosítással,, ezért csak nemrégiben fordultak orvoshoz az én tanácsomra. Győrben laknak és egy maszek klinika endokrinológusához fordultak, de nem sokra mentek. A beteg kb. 2-3 éve hízik, és szőrösödik az arca, de olyan nagy mértékű ez a szőrösödés, hogy az embernek megakad rajta a szeme. A laboratóriumi eredmények eltérést igen kis mértékben mutatnak. A kortizol 0, 5, a koleszterin 3, 3 és a triglicerid 0, 77. Igaz, hogy a laborvizsgálatok nem terjedtek ki a hormonok vizsgálatára, bár kellett volna. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen irányban folytassák tovább a vizsgálatot, mert hogy valami van az biztos. Mielőbb meg van a diagnózis, lehetne kezelni. Üdvözlettel Wéberné Piroska

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza endokrinológia témában

Tisztelt kérdező!

A nők kóros szőrnövekedése a test elülső középvonalában jelentkezik. (bajusz, szakáll, törzs elülső része) Ezt férfi hormon túltermelés okozhatja, ami származhat a petefészekből, vagy a mellékveséből. Ezt a két szervrendszert kell kivizsgálni. A menses 3.-5. napja között érdemes a hormonszinteket (női nemi hormonok és mellékvese androgének, valamint kortizol és tesztoszteron) levenni, kora reggel, még lehetőleg 8 óra előtt. Ekkor lehet pontosan értelmezni azokat. E mellett még hasi uh vizsgálat is szóba jön, hogy a mellékvesék és a petefészek állapota is felmérhető legyen.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. január 26., 11:42; Megválaszolva: 2011. február 07., 18:56
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...
Magas prolactin szint