• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr .Fáklya Mónika!33 nő vagyok.10 éve csökkent müködésű pajzsmirigybeteg.Gyulladás miatt alakult ki.Egy éve szültem terhességem alatt 150euthyroxot szedtem.Teljesen jól voltam.Szülés után csökkentve lett az adag akkor kezdett jó lett az értékem.Majd letrox 125 kaptam az euthyrox helyett és jodot is szedtem.2 hónapja rossz lett a tsh 6.86 lett.Rosszul is éreztem magam és 10 kg híztam.Én 2.50-3 értékkel érzem jól magam.Most magamtól 150 euthyroxra váltottam.Jobban is voltam tőle de néha jobban ver a szívem és szúrkál is ugy érzem.Akkor 125 euthyroxot veszek be pár napig de akkor" lelassulok",és ugy érzem hogy fel vagyok puffadva az arcom is.Hogy lehetne beállítanom hogy jó legyen?Orvoshoz nem lehet bejutni csak hónapok múlva.Okozhatta hogy letroxot és jodot szedtem hogy megint "elromlott" a tsh értékem?Hogy tudom ujra leadni a lassan már 20kg plusszomat egy ilyen betegség mellett?Igy is alig eszem valamit.Köszönöm segítségét előre is!Gyöngyi.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Az autoimmun pajzsmirigy gyulladásban nem javasolt a jód szedése, így ezt hagyja el. A TSH-t csak laborvizsgálatokkal lehet beállítani. TSH vizsgálatot a háziorvos is kérhet, ehhez nem szükséges a szakrendelőt felkeresnie. Javaslom, hogy laborellenőrzésel állítsák be a gyógyszer adagját, mert a túladagolás is káros. Az arc felpuffadását ez a minimálisan nagyobb TSH nem okozhatja, ennek hátterében egyéb okot kell keresni. Első körben javaslom, hogy keresse fel háziorvosát, de az endokrinológiai gondozása is elengedhetetlen.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 21., 15:05; Megválaszolva: 2011. január 26., 21:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: