• Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Háziorvosomat hasogató ízületi fájdalmak és a bal kezem első 3 ujjának folyamatos zsibbadása (kéztőalagút-szindróma) miatt kerestem fel másfél hónapja. Ő a tüneteim alapján pajzsmirigy-problémára gyanakodott, a vérvizsgálat ezt igazolta: 4,500 TSH-szint jött ki normális FT3 és FT4 értékek mellett, tehát enyhe alulműködés. Kaptam tőle beutalót endokrinológiára, azonban időközben lakcímváltozás miatt újabb beutalóra lett szükségem. Emiatt üzemorvosomat kerestem fel, neki is bemutattam a TSH-értéket tartalmazó laboreredményt. Ő megmérte a vérnyomásomat és a pulzusomat (nálam mindkettő viszonylag magas, nyugalmi pulzusom 95-120 között mozog általában), és ennek alapján kiállította a beutalót izotópos vizsgálatra - pajzsmirigy _túlműködés_ gyanújával! Furcsa, hogy tüneteim nagy része valóban túlműködés-jellegű: felgyorsult anyagcsere (hirtelen fogyás nem következett be, de minden étel és ital mintha "keresztülszaladna" rajtam, és képtelen vagyok hízni), izzadás, szapora szívverés, "izgő-mozgó" alkat, elalvási nehézségek. A TSH-szint viszont ezt nem igazolja, azonban alulműködéssel a fenti tüneteknek nem ellenkezőnek kéne lenniük...? Tudom, hogy a vizsgálatok előtt felesleges találgatásokba bocsátkozni, de szívesen venném, ha véleményt mondana a problémáról. Előre is köszönöm a segítségét!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Tünetei alapján több vizsgálatra van szükség, hogy megállapítható legyen a betegsége. Endokrinológust kell felkeresnie és ott kivizsgálják önt. Ennél többet jelenleg nem lehet mondani. A tüneteit ez az enyhe eltérés nem magyarázza.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 13., 12:39; Megválaszolva: 2011. január 16., 21:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: