• Pajzsmirigy alulműködés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tartós és kóros mértékű hajhullás, 1-2 naposra rövidült menzeszek, és alvászavarok miatt vérvizsgálatot kértem körzeti orvosomtól. A TSH hormon értéke 3.35 lett a maximálisnak megjelölt 4-ből. Orvosom pajzsmirigy alulműködés miatt pajzsmirigy hormon szedését javasolja. Szeretném megtudni, hogy ha egyszer elkezdem szedni a Thyroxint, van-e esély ennek elhagyására később, nem váltja-e ki azt, hogy a pajzsmirigy még jobban ellustul, ha megkapja a szervezet gyógyszer formájában a hiányzó hormont. Még nincs gyermekem, hamarosan szeretnék, nem akarok meggondolatlanul beszedni semmi felesleges gyógyszert, ezért lenne fontos tudnom, mire számítsak. Köszönöm előre is a választ!

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Ahogy látom, a TSH értéke benne van a normál tartományban. Tehát önnek nincs pajzsmirigy alulműködése, amire pajzsmirigy hormon pótlás lenne szükséges. A pajzsmirigy hormon pótlás indikációja a pajzsmirigy alulműködés, amelyre a magas TSH jellemző. Enyhén emelkedett vagy felső normál közeli lehet a TSH még jódhiány esetén is, amire a jódpótlás a megoldás. Ehhez, azonban ki kell zárni a pajzsmirigy autoimmun gyulladását aTg és aTPO méréssel. Utóbbi esetben ugyanis a jódpótlás nem javasolt.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 24., 14:58; Megválaszolva: 2010. október 04., 19:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben: