Pajzsmirigy scintigráfia

üdv! Azt szeretném megkérdezni, hogy tudna-e nekem a következő leleten kiigazodni: Ami augusztus 25 én készült de rá két napra kaptam kézhez. Mérsékelten nagyobb pajzsmirigy ábrázolódott. A pajzsmirigy aktivitáseloszlása kissé egyenetlen. Vélemény: Mérsékelten nagyobb pajzsmirigy. Funkcionálisan elkünölő terület nem látható. A Tc-uptake: 3.1%. Kihangsúlyoznám L-Thyroxin-t szedek. Szerda, Szombat 50 mikrogramm (egész) a többi nap 25 mikrogramm (fél) Ahogy a Pétterfy-ben a Bánhidi doktor úr beállította. Az izotóp vizsgálat is ott készült.Leírnám a pajzsmirigy uh eredményét is.: A pajzsmirigyek a normális felső határán vannak. A szerkezet durvább kicsit inhomogén. Körülírt göb nem ábrázolódik. A nyirokcsomó ovális megtartott szerkezetű.Pathológiás nyirokcsomó nem látszik.Nah most az lenne a kérdésem, hogy elborzaszt az, hogy szedem normálisan a gyógyszert és enek ellenére van egy golyva egy strúma!? Nem hiányzik egy gégemetszés, vagy egy strúma műtét, hogy leszívják a golyvát! Mert nem találom fer dolognak gyógyszer mellett elvileg szinten kéne legalább, hogy tartsa nem az, hogy megnagyobbodik egy pajzsmirigy.+ guylladásos meg mit tudom én. Volt már orrsövény műtétem azzal is megjártam.Szedek Pantoprazol Sandoz-t A Savas refluxomra meg metoprolol-t szívre, vagyis magas vérnyomásra ott is zörejt hallottak úgyhogy nem hiányozna egy "lufi "a torkomra annak ellenére, hogy szedek egy hormon gyógyszert! Hogy mit tudnak tanácsolni egy újabb ultrahang + izotóp vagy nincs semmi értelme ebből mindenképpen műtét lesz?:S Ami igaz az igaz eléggé aggaszt és nem csak egy bajom ban vagyis alap betegségem! Mégegyszer elnézést a hosszú sorokért. Várom levelemre mielőbbi válaszukat!

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Leletei pajzsmirigy műtétet nem indokolnak. A struma nem feltétlenül csökken a pajzsmirigy hormon pótlás mellett. A hormonpótlásra többnyire azért van szükség, mert a saját pajzsmirigy nem termel elegendő hormont a szervezet számára. A gyógyszer mennyisége akkor elegendő, ha a TSH és fT4 értéke normális az ellenőrző vérvételek során.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. szeptember 02., 16:15; Megválaszolva: 2010. szeptember 07., 17:00
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Endokrinológiai vizsgálati lap...
Gyermek endokrinológia, pajzsmirigy...
Alacsony TSH, de normális T3;T4
Laborcsomag és szakorvosi javaslat...
Van-e autoimmun probléma?
Tisztelt Webbeteg! Lányom 36 éves, 4 feletti (5) TSH értékére (5) háziorvosi tanácsra 2 éve recept nélküli szelént szed, amivel 1,5-2,5 közöttire...