• Pajzsmirigy alulműködés?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 30 éves nő vagyok és 12-13 éves korom óta szenvedek állandó székrekedésben. Éveken át hashajtókat szedtem, mindent kipróbáltam, több orvosnál is voltam, szervi elváltozás nincs, étkezésemre odafigyelek, probiotikus kúrákat szoktam tartani –eredménytelenül. Ezév februárjában olvastam, hogy a pajzsmirigy alulműködés is okozhat ilyen tüneteket. Azért is lett gyanús a dolog, mert egyéb tüneteim is voltak: állandó fáradékonyság, aluszékonyság, alacsony vérnyomás, hajhullás és sokszor duzzadt, ödémás szem. Akkor nem mentem el kivizsgálásra, hanem úgy gondoltam, kipróbálom a Jódaqua gyógyvizet, hátha csak jódhiány okozza a tüneteket. Elkedztem szedni napi két kávéskanálnyi /kb 200 mikrogam jódot tartalmazó/ gyógyvizet és már a második naptól elmúltak a tüneteim. Utána fél évig jól voltam, viszont jó egy hónapja ismét visszatértek a tüneteim és az állandó székrekedés, annak ellenére, hogy továbbra is szedem a gyógyvizet. Lehetséges-e hogy a szervezet hozzászokik az állandó jódbevitelhez? Növelni az adagot nem merem, mert úgy tudom, hogy a túlzott jódbevitel veszélyes is lehet. Mi lehet az oka, hogy a tünetek visszatértek? Mit javasol a Doktornő, mit tegyek, meg kellene vizsgáltatnom a pajzsmirigyemet? És pontosan milyen vizsgálatokat kellene elvégeztetni? Köszönettel: G.É.

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Javaslom a pajzsmirigy működés vizsgálatát, annál is inkább, mert vannak olyan betegségei a pajzsmirigynek, ahol a fokozott jódbevitel nem javallt. Vérvétellel tudják tisztázni, hogy elég hormont termel-e a pajzsmirigye, ultrahanggal pedig a szerkezete vizsgálható. Amennyiben pajzsmirigy alulműködés okoza a tüneteit, a pajzsmirigy hormon pótlása a megfelelő kezelés.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 01., 17:31; Megválaszolva: 2010. szeptember 07., 16:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: