• Túl kicsi a gyermekem, mit tehetek még érte?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr Nő/ Úr! Kisfiam 7,5 éves. 1-2 éve figyelem a magasságát, ami mára igencsak elmarad kortársitól. 117cm, 20kg. Elvittem endokrinológiai vizsgálatra, ahol vérvétel utján megállapították, hogy IGF-1: 38,6. Ez az érték nagyon alacsony és lehet a háttérben hormonhiány is. A csontkor vizsgálat alapján pedig 5 évesnek felel meg. Azonban a pc-je eléri a határt, tehát nem vagyunk jogosultak további vizsgálatra. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben meddig lehet várni, hogy tényleg kivizsgálják a fiamat? Ön szerint érdemes felkeresnem másik orvostŰ? Egyre jobban aggódom, hiszen egyre nyilvánvalóbb a kis termete. A szülők 169 és 180cm-esek. A fiú növekedése nem állt meg, minden évben nő kb 3-4 cm-t. A vérvétel összes többi értéke megfelelő (pajzsmirigy, hormonok), felszívódási zavara nincs.

        WEBBeteg szakértő válasza a növekedési hormon témában

        Kedves Kérdező! Az orgszágban egységes elvek alapján vizsgáljuk ki a növekedési hormon szinteket, ennek megfelelően (én is megnéztem, valóban benne vannak a normális alsó határ felett a magassággal) egyelőre ilyenkor a növekedés követését tartjuk indokoltnak, 2-3 havi rendszerességgel. Amennyiben a növekedés lassul, a kivizsgálás indokolt, de addig a tapasztalat és az eredmények azt mutatják, hogy nem valószínű a hormonhiány, IGF-I szint ellenére. Amit Ön tud tenni, hogy 2 havonta elviszi kontrollra, és abban a pillanatban, ahogy az ütem lassul, javasolni fogják Önöknek a kivizsgálást, ebben biztos vagyok.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. szeptember 01., 09:25; Megválaszolva: 2010. szeptember 01., 14:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés