Műtét vagy sem?

Tisztelt Doktor úr/Doktor nő, pajzsmirigy megbetegedésben szenvedek. Vizsgálati eredményeim a következők: TSH 3, 850mlU/l, FT4 10, 7pmol/l, TG 41, 7ng/ml, ATG 3 IU/ml, ATPO 5 IU/ml. A bal oldali lebenyem gócmentes, tartalma korábban 2, 5ml volt, most 3, 5ml. A jobb oldali lebeny tartalma korábban 12ml volt jól kitapintható göbbel, melynek mérete 23mm volt, a legutóbbi vizsgálat során pedig tartalma már 14, 5ml, a göb mérete 21x29mm. Az isthmus 3mm. Az orvosom mielőbbi laparoszkópiás műtétet javasol. Kérdeseim a következők lennének: 1., Ön szerint is nélkülözhetetlen a műtét vagy egyéb gyógykezeléssel is orvosolható a probléma? 2., Milyen műtéti következményekre lehet számítani (hangszalagbénulás, a teherbe esés lehetőségének csökkenése, magzati rendellenesség a terhesség során stb.)? 3., Feltétlenül szükséges-e a műtét után állandó gyógyszeres hormon kezelést alkalmazni vagy egyéb módon is megoldható a hormonpótlás? Károsítja-e ez az életminőséget? 4., Korábban a felnőttkori pattanások megszüntetésére AKNENORMINT (izotretinoint)szedtem, közel 3 éve pedig TRIQUILAR fogamzásgátlót használok. Okozhatták-e ezek a zavart a pajzsmirigy működésében és a göbös strúma kialakulásában? Családtagjaim közül ugyanis senki sem szenved effajta betegségben. Esetleg a korábbi gyulladásos megbetegedéseim maradványai is kiválthatták a problémát? 5., A pajzsmirigy megbetegedés kiválthat-e allergiás reakciókat (fej és fül viszketegség)? Az allergológiai vizsgálat során ugyanis kiderült, hogy nem vagyok allergiás. Mielőbbi megtisztelő válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Szilvia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező! Elég nagy a göb a pajzsmirigyében így véleményem szerint is indokolt a műtét. Megfelelő gyakorlattal rendelkező intézményt és orvost kell választani mert a műtéti szövődmények gyakoriságának lehetősége így jelentősen csökkenthető. Nézzen utána mennyi pajzsmirigy műtétet végeznek a választott intézményben. Az izoretinolnak és a fogamzásgátlónak tudomásom szerint nincs pajzsmirigy göbösödést kiváltó hatása. A műtét után nem feltétlenül lesz szüksége hormonpótlásra többnyire a maradék pajzsmirigy képes ellátni a hormon termelést. Amennyiben mégsem így lenne a tablettás hormonpótlás rendelkezésre áll és teljes élet lehetőségét biztosítja beleértve a gyermekvállalást is. A viszketésért nem felelős a pajzsmirigy göb.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. augusztus 26., 17:17; Megválaszolva: 2010. augusztus 28., 13:14
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Inzulinrezisztencia?
Pajzsmirigy probléma?
Mellérzénység
Vér eredmény értékelése