• Magas TSH

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Tavaly augusztusban a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat keretében mértek nálam tsh szintet is, ekkor majdnem 12 mIU/L érték mellett kaptam beutalót a pajzsmirigy szakrendelésre. Ezután októberben, decemberben, áprilisban jártam vérvételen, a tsh szint csökkent, ápriliaban 2,890 volt. Ekkor az orvos azt mondta, 3 hónap múlva kérjek még egy beutalót a háziorvostól, és ha akkor megint nincs rendben valami, akkor menjek vissza. (még tavaly októberben jártam pajzsmirigy UH-n is és megnézték az anti-TPO-t is, de ezekkel minden rendben volt) Két hete a vérvételen ismét a határérték feletti értéket kaptam, 5,270 mIU/L -rel. Természetesen visszamegyek a rendelésre, de sajnos tudom, hogy rengetegen vannak, és legalább 4-5 hét mire sorra kerülök. Szeretném megkérdezni, hogy mi okozhatja ezt a változást? Az ottani orvos gyakorlatilag semmit sem mondott, hogy akkor mitől lehetett nagyobb a tsh szintem, én pedig azóta aggódom, hogy mikor kezdek el hízni. (Jelenleg 56 kg vagyok a 163 cm-emhez, ez normális szerintem, a T3 és T4 is határértéken belül volt idáig mindig.) És mit tehetek addig, hogy javítsak, vagy legalábbis ne rontsak a helyzeten? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: F. Eszter

        Dr. Fáklya Mónika válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező! Amennyiben csak a TSH magasabb egy kicsit és a fT3, fT4, aTPO, aTg normális valamint pajzsmirigy uh-on nincs eltérés szóba jöhet a jódpótlás. A jód hiányugyanis gyakori Magyarországon mert az ország 4/5 része jódhiányos területű. (Kivéve az alföld egy részét.)4-5 hét alatt nem lesz baja mert a fT3 és fT4 szintek rendben vannak ahogy írja. Beszélje meg eredményeit orvosával ő meg fogja mondani hogy szedheti-e és mennyi jódot kapjon.


        Dr. Fáklya Mónika
        endokrinológus, gyermekgyógyász

        Dr. Fáklya Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. augusztus 24., 18:53; Megválaszolva: 2010. augusztus 28., 12:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: