PCOS vagy más hormonprobléma?

Kedves Doktornő! / Úr! Endokrinológushoz fordultam a problémámmal, viszont ezidáig nem kaptam megnyugtató választ a kérdéseimre, remélem Ön tud segíteni nekem. Különböző tünetek kb. 1 éve súlyosbodtak nálam: hajhullás, szőrösödés, kicsit meg is híztam, 10 kg- t. A ciklusom rendszertelen, volt úgy, hogy 2 hónap után jött meg a vérzésem. 30 éves vagyok és ezek a tünetek nagyon aggasztanak. Panaszaimat elmondtam az orvosnak, aki laborvizsgálatot rendelt el. Az eredményeim: glükóz 5, 52.Cholesterol: 6, 5.LDL: 3, 28.HDL: 2, 44. TRIGLICERID: 1, 41. Fe: 21, 5. Ca: 2, 34. Testosteron 1, 1. THS 3, 1. ATPO 2, 0. PRL: 21, 4. Ezenkívül a pajzsmirigyemet megvizsgáltak ultrasonograffal, az rendben van. Őszintén én PCOS-re gyanakszom, ezt el is mondtam az orvosnak. Azt mondta, fogyjak le. Gyanakodtam a mellékvesére és az agyalapi mirigyre is, vagy inzulinrezisztenciára. Mindenképp tudni akarom mi ez és miért van. Nem hiszem el, hogy mindezen tüneteket 10 kg súlyfölösleg okozza, bár már diétázom. Ön mit gondol, mi lehet a problémám? Milyen vizsgálatokra volna szükségem, hogy megtudjam biztosan, mi a bajom? Volna még valami amit tudni szeretnék: ha minimális szénhidrátot fogyasztok és sportolok, az gyógyszeres kezelés nélkül is elég lehet inzulinrezisztenciánál, vagy az összes esetben gyógyszeres kezelés is szükséges? Egy időben ugyanis tartottam szénhidrát mentes diétát és naponta 1 - 2 órát sportoltam, akkor rendben volt a ciklusom, nem hullott a hajam és egyéb panaszaim sem voltak olyan súlyosak mint mostanában. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza menstruáció témában

Tisztelt Kéredző!

Kezdem a laboreredményeknél: a hormonszintek a normális tartományban vannak, a koleszterinszintje magas. Az elhízással együtt ez diétával, a testsúly redukciójával "kezelendő".

A rendszertelen ciklusokat biztos nem az elhízás okozza. A vérzészavar, fokozott szőrnövekedés hátterében felvetődhet esetlegesen PCOS, erre nőgyógyászati vizsgálat (pontosabban nőgyógyászati endokrinológiai) derithet fényt. Javaslom, hogy ez ügyben keressen fel egy nőgyógyászt, aki endokrinológiával is foglalkozik.

A vércukorszintje (ha az éhgyomri) még éppen a norm. tartomány felső határán van, igy szénhidrátanyagcsere-zavar még nem igazolható. Ebben az esetben inzulinrezisztenciával nincs értelme foglalkozni.

Tisztelettel: Dr. Bíró Csaba István kardiológus- endokrinológus

Kérdés: 2008. június 16., 09:21; Megválaszolva: 2008. június 16., 09:21
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
Pajzsmirigy lelet
Inzulinrezisztens vagyok?
Szputnyik v oltás
Lehet inzulinrezisztancia?
Dr Fáklya Mónikához: Terhesen...