• Kialakulhat-e a pajzsmirigy alulműködés a 90 napos diétától?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő!

        Tavaly nyáron a 90 napos diétával 10 kg-ot fogytam (gondol már hallott róla, ez a szétválasztós diéta: 1.nap fehérjét, 2.nap keményítőt, 3.nap szénhidrátot, 4.nap gyümölcsöt kell enni). A kúra kezdetekor fáradékony lettem, befejezése után hullott a hajam. Októberben kiderült:alacsony a pajzsmirigyműködésem. Letrox 50-et szedtem az első 6 hónapban, majd a controllon az orvosom felemelte 75-re. Októberben a vérvétel eredményem TSH=6.1 mU/l   FT-4=13.4 pmol/l volt, májusban TSH=2.3 mU/l. A jódozott sótól eltiltott. A hajhullásom rögtön abba maradt, a fáradékonyságom kis mértékben csökkent, majd a Letrox emelése után megszünt. A nehezen leadott kilók hamar visszajöttek, februárban a szokottól is jobban híztam, 2 hónap alatt 5 kg-t.  Odafigyelek az étkezésemre, spinningelek, de a súlyomat nem tudom csökkenteni. A szexuális vágyam nagymértékben csökkent, ez is a pajzsmirigyműködésemmel van összefüggésben, vagy csak a lustasággal?

        Arra lennék kíváncsi, hogy a 90 napos fogyókúrától alakulhatott-e ki a pajzsmirigy alulműködésem, és egy újabb fogyókúra ront-e a jelenlegi állapotomon? Tanácsot szeretnék kérni, hogy mitől állhatna meg a hízásom.

        Válaszát előre is köszönöm.

        Tisztelettel:  Katka

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Nem a diéta okozta véleményem szerint a pajzsmirigy problémáját. Lehet, hogy már előtte is volt gond a paajzsmirigy működésével. A hormonpótlással, ahogy írta is a szervezete normális működése helyre állt. A hízását véleményem szerint az okozhatta, hogy az ilyen jellegű diéták beindítják a jojo effektust, tehát a diéta abbhagyása után repülnek vissza a kilók. Javaslom, hogy a sportot folytassa, és kiegyensúlyozottan, vegyes táplálékbevitellel, napi 5 alkalomra elosztva vigyen be napi 1200 kCal energiatartalmú táplálékot. Ezen szép egyenletesen, lassabban, de tartósabban fog fogyni. Ebben a már helyreállt hormonstátusza is segítégére lesz.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-06-02 15:07:32; Megválaszolva: 2010. június 02., 15:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés