Növekedés

Tisztelt Doktornő! Kisfiam 13 éves elmúlt, de még nem sikerült elhagynia a 150 cm-es magasságot.Sosem volt magas, mégis az aggaszt a legjobban, hogy két éve alig nőtt valamit, viszont fél éve elkezdett hízni.18 éves lányunk 167 centi, magam 173, férjem 181 centi magas(ő is későn serdült, csak 16 éves korára nőtt meg). A nagyszülők közül legalacsonyabb a 165 centis nagymama, illetve a 172 centis nagypapa. A gyermek 3900 grammal és 58 centivel született, 15 hónapig szopott(ha ez számít). A vérvizsgálat szerint a növekedési hormon 0, 09 ng/ml (0, 01-1.0). A gyerekorvos szerint jó, mivel a határokon belül van. Mégis nem kevés? A gyereken a serdülés jeleit még nem nagyon látom.Kérdésem az lenne: vigyem-e el vizsgálatra és hová, illetve meddig nem késő? Sajnos, lelki problémái is vannak emiatt. Válaszát előre is köszönöm, egy aggódó édesanya

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a növekedés témában

Tisztelt kérdező!

13 évesn a fiúk kb. 25 %-a kisebb mint 150 cm. Mivel még nem serdül, előfordulhat, hogy a késői serdülők közé tartozik és később fog beindulni a serdüléssel járó gyors növekedése. Mivel azonban azt írja, hogy megállt a növekedése,  a pontosabb vizsgálathoz javaslom gyermekendokrinológiai szakrendelésen történő vizsgálatát, ahol megnézik a serdülési jeleket, a biológiai érettségét, kizárnak egyéb betegségeket és egyéb hormonszinteket is mérnek. Ha ezek rendben vannak csak követés szükséges és várakozás, de előfordulhat, hogy kiderül valamilyen más betegség,  amit kezelni kell. ( pl. pajzsmirigy betegség, stb.) A növekedési hormon szint egyszeri mérése gyakorlatilag semmilyen információval nem szolgál.

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. március 15., 20:47; Megválaszolva: 2010. március 15., 20:47
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy