magas TSH

Tisztelt Doktornő/Doktor úr!

Laborvizsgálat során magas TSH szintet állapítottak meg nálam, 5, 1 mU/l, viszont a szabad tiroxin FT4 (14, 35) és T3(5, 42) értékeim normálisak voltak. Elmentem endokrinológiai szakrendelésre és pm.ultrahangra, ami norm. nagyságú, homogén szerkezetű pajzsmirigylebenyeket mutatott. Az orvos tetraxot írt fel, 25mgot. Szertném megkérdezni, hogy a negatív uh ellenére lehet-e pajzsmirigy gyulladásom, vagy ez csak alulműködés? anti TPO-t nem néztek, pedig úgy tudom, azzal lehetne biztosabbat mondani. Indokolt-e a gyógyszer szedése normális  pajzsmirigy hormon értékek mellett is, vagy az emelkedett TSH miatt minenképp szükséges? Ha szükséges, akkor már életem végéig szednem kell?   Lehet-e a hormont túladagolni, ez mivel járna? Okozhat-e elhízást? (minddenképp szeretném elkerülni, hogyan tegyem? ) Ebben az estben hasznos-e a jód bevitele, vagy esetleg ártok vele?   Pajzsmirigybetegségre utaló tüneteim nem nagyon voltak a fáradékonyságot leszámítva, de azt betudtam a vérszegénységemnek és a vashiánynak, amire mostantól moltafert szedek. Nem hullik a hajam, nem száraz a bőröm, súlyom nem ingadozott, 58 kg 180 cm-hez évek óta. Mi okozhatja még a magas TSH szintemet, azaz a pajzsmirigyem alulműködését? Elmúlhat-e?   Az eredeti tünetem amivel a háziorvost felkerestem a nagyon szapora pulzusom, ami nyugalmi állapotban is bőven 90 feletti, a legutóbbi vizsgálaton elérte a 138-as értéket. Nagon zavar, mert sem sportolni nem tudok így, állandóan rosszul leszek, és a mindennapi életben is egyre kellemetlenebb. Úgy tudom, az alulműködésre inkább az alacsony pulzusszám jellemző. A gyógyszer szedésével ronthatok ezen, ill. ezt a problémát mivel orvosolhatnám?

 

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

Tisztelt kérdező!

Önnél nagyon enyhe subklinikus pajzsmirigy alulműködés látható a laborleletek alapján. Ezt okozhatja pm. autoimmun betegsége is, de az inhomogén pajzsmirigy szerkezettel szokott járni és magasabb az aTPO szint. Ezt meg kellene mérni, hogy ezt biztosan tudjuk. De hasonló laborokat okozhat a jódhiány is, amit jóddal lehet kezelni. Ekkor a pm. uh képe nem mutatja az inhonogén szerkezetet és nincs aTPO emelkedés. Mivel önnek szívpanaszai vannak, mindenképpen javasolnám ennek kivizsgálását még a pajzsmirigyhormon pótló kezelés megkezdése előtt. Hiszen a pm. hormon pótlás - ha az esetleg túl sok önnek- emelheti a pulzusszámot, ami nem lenne szerencsés az ön esetében. A magas pulzuszszáma, a rosszullétei mindenképpen kivizsgálást igényelnek! Hízni a gyógyszertől nem fog, sőt ha túl sok önnek az adag, fogyás lép fel. A felírt gyógyszer nevét gondolom rosszul írta, mert jelenleg Euthyrox, Letrox és L-Thyroxin néven vannak Magyarországon forgalomban pajzsmirigyhormon pótlásra szolgáló készítmények.Terax nevű gyógyszet nem ismerek.

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. március 15., 20:11; Megválaszolva: 2010. március 15., 20:11
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy