• Tsh szint

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm! Évek óta kezelt hypothyreosisom van, illetve kezelt hyperprolactinaemiam. 2008. februárjában a Tsh 7.14mlU/l volt 125-ös Euthyrox szedése mellett áprilisban a Tsh 0.084mlU/l volt ezek után már a 100-as Euthyroxot szedtem, és most júniusban a Tsh még mindig csak0.087mlU/l. Nem igazán értem, hogy évek óta magas eredményeim, hogy csökkenhettek le ennyire, és most mi a teendő? Babát is szeretnénk, és nem tudom, hogy ilyen eredményekkel próbálkozhatom-e. Vagy ez is ugyanannyira kihat a fogantatásra mint a magas _Tsh értékek? Köszönettel: Nifike

        WEBBeteg szakértő válasza a TSH vizsgálat témában

        Tisztelt Nifike!
         
          A leírtak alapján elsőként felvetődik primer hypothyreosis lehetősége, ami hyperprolaktinaemiával jár. Ennek a kezelése l-thyroxin pótlás ( pl. Euthyrox), eseteleg bromocriptinnel kiegészítve. Maga az l-thyroxin pótlás a prolaktinszintet is normalizálja és az eseleges hypophysis ( agyalapi mirigy) hyperplasiáját / megnagyobbodását/  is rendezi. Ebben az esetben a TSH érték  nem mutat semmit, azaz az l-thyroxin-pótlást nem lehet ehhez igazítani, hiszen magával a TSH termeléssel van a baj! /ebbe a képbe persze nem illik a februári 7,14-es TSH érték, ami jól működő hypophysist feltételez/.
          Másik variáció - de ezt talán az Önt kezelő endokrinológus már régóta tudja-  hogy esetelegesen a hyperpolaktinaemiát okozó prolaktinoma okoz hypophysis alulműködést, amit hormonpótlással lehet kezelni a prolactinoma kezelése mellett.
         További ötletem, hogy a februrári TSH érték csak egy laborhiba volt és alapvetően az első variáció ( azaz az elsőként részletezett primer hypothyreosis) áll fenn. Ebben az esetben a valódi TSH szintet az utóbbi két mérési eredmény tükrözi.
          A kapott információkból ezek a differenciáldiagnosztikai lehetőségek adódtak, de a pontos kórkép felállításához több adatra lenne szükség. Ezek valószínűleg endokrinológusa rendelkezésére állnak. A fenti probléma jelentősen befolyásolja az Ön fogamzóképességét és mind a terhességvállalásban mind a gyermekkihordásban nagy jelentőséggel bírnak.
         
        Tisztelettel:  Dr. Bíró Csaba István belgyógyász- endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-06-08 14:55:44; Megválaszolva: 2011. július 29., 12:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés