• Pajzsmirigy alulműködés melletti teherbeesés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztel Doktor/Doktornő Érdeklődni szeretnék hogy mivel pajzsmirigyalulműködésem van milyen esélyeim vannak a normális terhességre. A párommal már szeretnénk kisbabát de mivel fennáll ez hormonbetegség ezért félek attól hogy nem lesz egészséges kisbabánk.Valamint az összes tünettel rendelkezem az elhízástól, a hajhullásig.Bármilyen diétát vállalok. Az eddigi vizsgálatok szerint nemcsak, alulmüködik a pajzsmirigyem hanem eggyátalán nem is működik.Euthyrox 175 és euthyrox 150 szedek minden nap.Tudom hogy rengeteg, de ha nem vagy kevesebbet veszek be, elkezdek vizesedni és rosszul vagyok. Ennél az adagnál semmilyen mellékhatást nem veszek észre, mint pl.erős szívdobogás, stb. Az agyalapi mirigy eddig normális méretű a pajzsmirigyem viszont akkor mint egy nyolcéves gyereknek.Előre is köszönöm a válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Ha az ön hormonértékei ilyen adag mellett normálisak, akkor önnek ennyi gyógyszerre van szüksége. Akkor lenne sok, ha a véreredmények azt mutatnák, hogy túl van adagolva a gyógyszer. Mivel önnél sorvadtak a pm. lebenyei, gyakorlatilag az egész hormonszükségletét kívülről kell bevinni. Ha rendben vannak a hormonszintjei vállahat gyermeket, de a terhesség alatt szorosan követni kell a pajzsmirigy hormonokat. A baba ugyanis az első 16 hétben csak az öntől kapott pajzsmirigyhormont tudja használni, utána képes csak ezt saját maga is előállítani. Tehát már a terhesség első harmadában dózisemelésre lesz szükség. Endokrinológus mindenképpen vezesse a terhessség alatt. A testsúlyát azért érdemes normalizálni, hogy ne legyen pl. terhességi cukorbetegsége, de a teherbe esés is könnyebb normál súlyú nőknél.Egy átlagos, nem túl sok fizikai munkát végző nő fogyáshoz szükséges energiabevitele napi 1200 kCal, amit 5x-i elosztásban kellene fogyasztani. Vegyes, kiegyensúlyozott táplálkozással. E mellett napi legalább fél óra mozgás javasolt. 


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-06 17:09:14; Megválaszolva: 2010. március 06., 17:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: