testmagasság tini korban

Kedves Doktornő!

Kislányom 13 éves, 150 cm és fél éve egy centit sem nőtt.

Próbálkoztunk jódaqua-val, most spirulina port adok neki, napi egy csapott mokkáskanállal. Ön szerint várható-e a növekedés megindulása ettől?

A nemi érés sem igazán kezdődött még el nála, a 2. stádiumban van, viszont az arcbőre egyre problémásabb. Egy éve aktívan sportol, röplabdázik, hetente 3-szor. Az edzője szerint is biztosan fog még nőni legalább 10 centit, a lába 37-es. Nagyon zavarja, mert az osztálytársai mind sokkal magasabbak és fejlettebbek. Mi, a szülei  átlagos magasságúak vagyunk, 162 és 185 cm.

Ön szerint el kellene mennünk egy endokrinológiai kivizsgálásra, vagy várjunk türelemmel?

Válaszát előre is köszönöm, maradok tisztelettel.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a növekedés témában

Tisztelt kérdező!

Lánya magassága benne van a normál tatományban. Ha még csak a serdülés elején tart, várható, hogy ennek előrehaladtával a növekedési üteme megugrik. Amennyiben pontosabb vizsgálatot, megnyugatatást szeretne, keressen fel gyermekendokrinológiai szakrendelést!

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. március 01., 22:14; Megválaszolva: 2010. március 01., 22:14
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy