• "enyhe" hypothyreosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        22 éves egyetemista lány vagyok, hirtelen, kevés idő alatt hiztam meg 5 kg-ot (1 hét alatt), az egyébként is meglévő túlsúlyomhoz. Úgy érezem, mintha elbutultam volna, mindent elfelejtek, zavarosak a gondolataim, felcserélem a betűket (tanulmányaim miatt összeegyeztethetetlen). Már kicsi korom óta rettenetesen fázós voltam, és a kortársaimhoz képest magas és duci (soha nem ettem sokat, ill. többet mint a többiek). Akkoriban mindenkinél magasabb voltam, ma már 168 cm-el az átlagot képviselem. A hypothyreosis majdnem minden tünetét vélem magamon felfedezni.

        Laboreredményeim: TSH 5, 4, T3 és T4 normális, majd egy hónappal (kezelés nélkül) később TSH 5, 33, aTPO 15, 2, UH: negativ.

        A kezelőorvosom L-Thyroxin 50 ug napi 1-szeri adását javasolta. És enyhe hypothyreosis véleményezhető-vel utamra bocsátott.

        A gyógyszer felirásakor Yadine fogamázásgátlót szedtem, amit mára már elhagytam (2 hónapja).

        A hormokészitményt nem mertem azóta sem szedni, félek tőle. Édesanyám 130 kg, félek, én is olyanná válok majd, ez a rémálmom. Tudom, hogy ettől a gyógyszertől nem hiznék, de ki tudja a távlatokat? Ha visszaszoritja a pajzsmirigyem működését a készitmény, akkor mi lesz velem később? Nem lenne elég egyszerű jód pótlása?

        Jelenleg 168 cm-hez 73 kg vagyok, szeretnék fogyni, heti 3szori másfél órás testmozgást végzem, kerülöm a magas szénhidrát, só, és zsir bevitelét. Napi átlagos étkezésem 1300-1500 Kcal körül mozog. Este 6 után nem eszem.

        Nem tudom ennél többet mit tehetnék, persze e mellett gyötör a többi tünet és a gyógyszer szedésének dilemmája.

        Segitségét előre is köszönöm,

        Tisztelettel:

        S Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedes kérdező!

        A pajzsmirigy hormon pótlástól nem fog hízni. Azt, hogy a jódpótlás jó megoldás-e, nem tudom. Ehhez tudni kellene a pajzsmirigy ellenes antitestek szintjét is, hogy az enyhe pm. alulműködést egy esetleges autoimmun folyamat, vagy tényleg csak jódhiány okozza-e. Az uh eredménye az autoimmun eredet ellen szól, de korrektebb lenne az aTPO meghetározás. (Autoimmunitásnál a jód nem javasolt.) A pajzsmirigy hormon pótlás mellett, mivel ön szellemi munkát végez, napi 1200Kcal bevitelét javaslom, a fogyáshoz, ezt 5x-i elosztásban tegye meg. (Ne csak 1x-2x egyen naponta.) A sport fontos, de az legyen aerob mozgásforma, futás, kerékpározás stb.. Mivel ez a TSH csak minimálisan haladja meg a normál határt, az is fontos, hogy ne adagoljuk túl a pm. hormont. Ezért fokozatos emelést javasolnék, ellenőrzés mellett, úgy hogy a TSH 1-2 mU/l közé álljon be.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Piros Zsuzsanna
        általános orvos, fül-orr-gégész Itt kérdezhet

        Dr. Piros Zsuzsanna

        Kérdés: 2010-02-24 21:03:22; Megválaszolva: 2010. február 24., 21:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt DoktorNő. Kicsit hosszú lesz az én esetem. Idén le kellett állítani a Cymbalta antidepresszáns kezelést (pánik/szorongásos betegség miatt) mert állandó kifulladás érzésem volt,fokozottan izzadtam, kb. 1.5 óránként át kellett...
        Tisztelt Doktor úr! Pajzsmirigygöböt diagnoztizáltak nálam 3at is.A szövettani eredmény szerint strúma.Az egyik göb közel 3cm-es,és a kezelőorvos szerint ha tovább nől műteni kell.Aztszeretném kérdezni,hogy lehet e a göböket...
        Tisztelt Cím! Segítségét szeretném kérni abban, hogy magas TSH (5,6) és magas antiTPO (>1300) esetén szedhető-e az astragalus kínai csűdfű? Milyen hatásai lehetnek? Fitoterapeuta ajánlotta a gyulladás...
        szeretném megkérdezni hogy pajzs vérvételeim közül/tsh,t3,t4,anti tpo/közül a t4 emelkedett kicsit.10.Évek ota.nem változott egyik sem.Göbök vannak ami nöl.Most 3év alatt 4mm nöt.Hizásom van,de nagyon lassu folyamatban.11kb 2-3 év...
        Kedves Doktornő! Szept 20 volt egy vérvételem. Abban emelkedett (6,5)tsh lett de a T4 13.6 volt.(határon belül) Utánna kiderült h terhes vagyok. Most vagyok 6 hetes terhes. Csináltattam pajzsmirigy labort, melynek eredménye tsh 6.79 (0.3-5.3 ig,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő!Basedow-s betegként milyen c-vitamint tudna ajánlani jószívvel? Pld a Jutavit retard kész rémálom volt,7-8 alkalommal is pisiltem éjjel.A Szent-Györgyi gyomorégést okozott.A Novo c liposzómás semmi negatívumot nem...
        Tisztelt dr úr /dr nő! 2002 -ben teljes pajzsmirigy eltávolításom volt. Azóta L-thyroxin gyógyszert szedek, rendszeres kontroll mellett. 2019.07.30 labor érték, gyógyszer125 µg TSH 6,162* szabad T4 16,27* szabad T3 4,4 A TSH és T4 magas a labor...
        Tisztelt Doktornő! Kérdéssel, tanácsért fordulok önhöz.2002 óta pajzsmirigy alul működésem van. Letrox 50 mg-ot szedtem rá,terhességeim idején nagyobb dózist, aztán volt egy nagyobb mértékű fogyásom (sikeres diétának köszönhetően)...
        Tisztelt doktornő! Korábban Basedow-t igazoltak nalam .akkor is túlsúlyom volt..eg grammot sem fogytam csak más jellemző tünettekkel mentem orvoshoz.őleg a szapora pulzus és a tremot miatt.kaptam Metothyrint...igaz nem diétaztam de híztam .....az...
        Jó napot Doktor Úr/Nő! 23 éves vagyok, 72kg és ez a pajzsmirígy laborvizsgálat a délutáni órákban lett elvégezve tudna nekem segíteni, hogy ez mit jelent? Mert akárhány oldalt néztem meg, mindenhol más volt a normál érték. Válaszát...