• "enyhe" hypothyreosis

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő!

        22 éves egyetemista lány vagyok, hirtelen, kevés idő alatt hiztam meg 5 kg-ot (1 hét alatt), az egyébként is meglévő túlsúlyomhoz. Úgy érezem, mintha elbutultam volna, mindent elfelejtek, zavarosak a gondolataim, felcserélem a betűket (tanulmányaim miatt összeegyeztethetetlen). Már kicsi korom óta rettenetesen fázós voltam, és a kortársaimhoz képest magas és duci (soha nem ettem sokat, ill. többet mint a többiek). Akkoriban mindenkinél magasabb voltam, ma már 168 cm-el az átlagot képviselem. A hypothyreosis majdnem minden tünetét vélem magamon felfedezni.

        Laboreredményeim: TSH 5, 4, T3 és T4 normális, majd egy hónappal (kezelés nélkül) később TSH 5, 33, aTPO 15, 2, UH: negativ.

        A kezelőorvosom L-Thyroxin 50 ug napi 1-szeri adását javasolta. És enyhe hypothyreosis véleményezhető-vel utamra bocsátott.

        A gyógyszer felirásakor Yadine fogamázásgátlót szedtem, amit mára már elhagytam (2 hónapja).

        A hormokészitményt nem mertem azóta sem szedni, félek tőle. Édesanyám 130 kg, félek, én is olyanná válok majd, ez a rémálmom. Tudom, hogy ettől a gyógyszertől nem hiznék, de ki tudja a távlatokat? Ha visszaszoritja a pajzsmirigyem működését a készitmény, akkor mi lesz velem később? Nem lenne elég egyszerű jód pótlása?

        Jelenleg 168 cm-hez 73 kg vagyok, szeretnék fogyni, heti 3szori másfél órás testmozgást végzem, kerülöm a magas szénhidrát, só, és zsir bevitelét. Napi átlagos étkezésem 1300-1500 Kcal körül mozog. Este 6 után nem eszem.

        Nem tudom ennél többet mit tehetnék, persze e mellett gyötör a többi tünet és a gyógyszer szedésének dilemmája.

        Segitségét előre is köszönöm,

        Tisztelettel:

        S Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Kedes kérdező!

        A pajzsmirigy hormon pótlástól nem fog hízni. Azt, hogy a jódpótlás jó megoldás-e, nem tudom. Ehhez tudni kellene a pajzsmirigy ellenes antitestek szintjét is, hogy az enyhe pm. alulműködést egy esetleges autoimmun folyamat, vagy tényleg csak jódhiány okozza-e. Az uh eredménye az autoimmun eredet ellen szól, de korrektebb lenne az aTPO meghetározás. (Autoimmunitásnál a jód nem javasolt.) A pajzsmirigy hormon pótlás mellett, mivel ön szellemi munkát végez, napi 1200Kcal bevitelét javaslom, a fogyáshoz, ezt 5x-i elosztásban tegye meg. (Ne csak 1x-2x egyen naponta.) A sport fontos, de az legyen aerob mozgásforma, futás, kerékpározás stb.. Mivel ez a TSH csak minimálisan haladja meg a normál határt, az is fontos, hogy ne adagoljuk túl a pm. hormont. Ezért fokozatos emelést javasolnék, ellenőrzés mellett, úgy hogy a TSH 1-2 mU/l közé álljon be.


        Dr. Piros Zsuzsanna
        általános orvos, fül-orr-gégész Itt kérdezhet

        Dr. Piros Zsuzsanna

        Kérdés: 2010-02-24 21:03:22; Megválaszolva: 2010. február 24., 21:03

      • Kérdések és válaszok a témakörben: