• megkésett pubertás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika!

        17 és 1/2 éves fiam van, aki a gyermekendokrinológus orvos vizsgálatai alapján a pubertáskor közepén tart. Magömlése még nem volt, serdülése kb. 5 éve indult meg, majd 2 év elteltével teljesen lelassult. A vizsgálatok eredményei szerint a hpofízise működik, kromoszómarendellenessége valószínüleg nincs /a konkrét kromoszómavizsgálatra egy hét múlva kerül sor/, pajzsmirigye rendben. Az orvosa nagyon segítőkésznek és lelkiismeretesnek tűnik, mégis szeretném tudni más véleményét is arról, hogy van-e valamilyen módja a szervezet természetes hormonrendszerének beindítására, ill. hogy meddig mehetünk el a hormonkezelés halogatásával. A doktornőnk reményei szerint valószínűleg csak genetikai későnérésről van szó, de mi szülők igencsak félünk attól, hogy már a 18. évében van a fiunk. Az osztályon ilyen kétséges esetet még nem kezeltek, csak olyan betegeik vannak, akik teljesen egyérteműen hormonkezelésre szorulnak.Kérem, ha vannak tapasztalatai ilyen esetekről, vagy altrenatív kezelésekrők, amik sikerrel jártak, tudassa velünk! Minden tanácsot előre is köszönünk! Pné

        WEBBeteg szakértő válasza a endokrinológia témában

        Kedves kérdező!

        A kromoszóma vizsgálat eredményét érdemes megvárni véleményem szerint. Az alkati késői pubertas előfordul. Akkor tudjuk ezt kimondani, ha betegség nem igazolódik és a pubertas idővel beindul. Azaz visszatekintve. Ez persze a betegnek nem könnyebbség. A hormonkezelés kezdetének időpontját a beteget ismerve a kezelőorvos dönti el. Ez a hiányzó nemi hormon gyógyszeres bevitele. Alternatív kezelés tudomásom szerint nincs.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-14 17:53:34; Megválaszolva: 2010. február 14., 17:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: