növekedési hormon

Tisztelt Doktor!

A mesterséges növekedési hormonnal kapcsolatban szeretnék érdelkődni.11 éves (egyébként egészséges) fiam 127 cm és 25 kg. Mi szülők is alacsonyak vagyunk(172 és 152 cm). A fiam rendesen étkezik, kap vitaminokat, állóképessége megfelelő. Rettentően zavarja, hogy az osztályban mindenkinél egy fejjel kisebb. Normális az, hogy 8 hónapja egy centit sem nőtt?
A kérdésem az lenne, hogy akkor is kaphat-e növekedési hormont, ha genetikailag alacsony és a hormontermelése egyébként normális? Mit lehet tudni a kezelésről? Vannak-e mellékhatások?

Köszönettel: Feketéné T.Szilvia

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a növekedési hormon témában

Tisztelt kérdező!

Fia magassága legalább 5 cm-rel a alatta van az ebben az életkorban mért normál magasság alsó értékéhez képest. Ha ezt a növekedési hormon hiánya okozza, vizsgálatokkal kideríthető, és a hiányzó hormon pótolható. Csak akkor kap a fia növekedési hormont, ha ez valóban indokolt, és az alacsony növekedést a növekedési hormon hiánya okozza. A kezelésnek gyakorlatilag nincs mellékhatása. Az alacsony növekedés egyéb okait is ki kell zárni a vizsgálatok során. A fia éltkorából adódóan nem túl sok az idejük a kezelésre, így javaslom, hogy minnél hamarabb vigyék el őt gyermekendokrinológiai szakrendelésre, ahol kivizsgálják, és gondozásba veszik.

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2010. február 14., 19:02; Megválaszolva: 2010. február 14., 19:02
Kérdések és válaszok: Endokrin betegségek
pajzsmirigy, thyroxine mellékhatás
Pajzsmirigy
Tsh ingadozik
Inzulinrezisztencia
Pajzsmirígy