• hormon

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kérem segítsenek. Egy ideje tetsúly problémákkal küszködök, (kb. 4-5 éve) Tavaly kiderült, hogy pajzsmirigy alulműködésem van, ezt cca 14-15 kg-os hízás előzte meg egy hónap alatt. A TSH szint gyógysgeres kezeléssel a normál értéken beállt, azonban a tünetek nem változtak. Atestsúlyom nemhogy csökkenne, de fél éves diéta ellenére sem csökkent a súlyom. Ezt követően elhatroztam, hogy újabb hormonok vizsgsálatát készíttetem el, hát sirama seredmények születtekk, mellett megjelentek olyan töünetek, hogy állandóan fáradt vagyok, zsibbanak a végtagjaim, feszülnek,  olyan érzésem van, mintha szét akarnának repedni,  fájnak az izületeim, erőteljesen csökkent a szexuális érdeklődésem és teljesítő képességem fáj a feje, rossz a közérzetem, ingerlékeny vagyok, állandóan álmos egyszóval jelentősen romlott az életminőségem. A labor értékeket leírnám, zárójelben a labor referenciaértékét. Kérem segítsenk abban, hogy milyen irányban induljak el, esetleg a leírt tünetek és eredmények alapján fennállhat-e valamilyen betegség komolyabb gyanúja. Az eredmények: Prolaktin: 92, 0 (53, 0-360, 0), tesztoszteron: 1./ 9, 8 (9, 9-52, 4) 2./ 7, 4 (7, 4-25, 7), növekedési hormon: 0, 10 (0, 00-1, 00), Kortizol: 331, 0(69, 0-690, )ACTH 7, 89 (1, 60-13, 90), LH 1, 56(0, 80-7, 60), FSH 3, 37 (0, 7-11, 10)  SHBG 31 (3-71) Előre is köszönettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a endokrinológia témában

        Tisztelt kérdező!

        A leírt hormoneredményeiben egyedül a tesztoszteron szintje alacsonyabb (de nem tudom mennyi idős ön), a többi hormonértéke normális. Hízást pajzsmirigy alulműködés, és mellékvesekéreg túlműködés okozhat. Előbbire kap gyógyszert, és mivel a kortizol és ACTH szintje rendben van, a mellékvese túlműködése nem valószínű. Javaslom, hogy panaszai miatt belgyógyászatra menjen el, nincs-e más szervi baja. A tesztoszteron szintjét pedig endokrinológussal beszélje meg, életkora függvényében.


        Kérdés: 2010-02-14 18:55:05; Megválaszolva: 2010. február 14., 18:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: