• Prolaktin

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Nő/Úr!

         

        Már pár hónapja rosszullétekkel küszködtem! Szédülés, menstruáció előtti mellfájdalom, idegesség, hőhullámok stb...

        Az orvosom hormon vizsgálatot kért aminek nagyon örültem. Ma kaptam meg az eredményeim és a Prolaktin szintem 725 mIU/l.Ez elvileg magas és ismerősöm azt mondta valószinű az agyalapi mirigy daganata okozza.Olvastam másoknak 5x ennyi ami krónikus!

        Elvileg most agyröntgenre meg CT-re akarnak küldeni ez miatt! megmondom őszintén nagyon megijedtem mert még csak 32 éves vagyok és a családban senkinek nem volt még semmilyen daganata sem. Azt mondták ettől nem kell félni mert jó indulatú ha van is és gyógyszerrel kezelhető.

        Ön szerint ilyen magas prolaktin szintél is lehet daganat? Ha daganatom van akkor mit fognak csinálni műtét vagy gyógyszer?

        Nagyon szépen köszönöm előre is a válaszát!

         

        Tisztelettel

         

         

        Kriszta

        WEBBeteg szakértő válasza a prolaktin témában

        Tisztelt kérdező!

        Miután nem írta meg, hogy az önök laboratóriumában milyen normálértékek vannak megadva a prolactin szintre, csak általános választ tudok adni. A prolactin túltermelés igazolásához érdemes többször is hormonszintet mérni, mivel ezt a hormon több külső tényező is megemelheti. (pl. stressz) Amennyiben a prolactin túltermelés igazolódik, valóban meg kell nézni, hogy a háttérben fennáll-e az agyalapi mirigy hormontermelő folymata. Ha igen, akkor is többnyire jól kezelhetó prolactin szintet csökkentő gyógyszerrel, és nincs szükség sebészeti beavatkozásra. Utóbbira csak ritkán, indokolt esetben kerül sor.


        Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-14 18:16:00; Megválaszolva: 2010. február 14., 18:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben: