• Magas TSH

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr!

        22 éves vagyok nemrég voltam háziorvosnál vérvételen, mert magasabb szokot lenni az öszkoleszterin értékem a normálnál, a háziorvos a vérképen TSH-t is kért, aminek az értéke 10, 51. Ezért elküldött endokrinológiai szakrendelésre.

        A szakrendelésen iránydiagnózisként pajzsmirigy alulműködést feltételeznek. Euthyroxot írtak fel gyógyszeres terápiaként. Küldtek tovább labor vizsgálatra (LDH, anti-TG, anit-TPO) valamint nyaki ultrahangra. Az eredmények LDH: 322 IU/L, anti-TPO: 17, 70 U/ml, thyreoglobulin spec. AT: <20.0 IU/ml. A nyaki ultrahang pedig: " a pajzsmirigy mindkét lebenye normális nagyságú, környezeténél echodusabb, finoman inhomogén szerkezetű, de fokális eltérés egyik oldali lebenyben sincs. Az isthmus nem szélesebb. A nyak lágyrészeiben kóros nem látszik."

        Az eredményekkel 2 hónap múlva kell majd visszamennem. Az lenne a kérdésem, hogy ezen eredmények pajzsmirigy alulműködésre utalnak?, mert nekem első ránézésre minden jónak tünik, kivéve a 10, 51-s TSH-t. Azt szeretném még megkérdezni, hogy mi okozhat még magas TSH értéket a pajzsmirigy alulműködésen kívűl.

        Válaszukat előre is köszönöm!

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Magas TSH-t csak a pajzsmirigy csökent működése okozhat. Ezt több dolog is okozhatja, aminek pontos felderítése az endokrinológiai szakrendelésen történik. A TSH az agyalapi mirigyben termelődő pm. szabályzó hormon rövidített elnevezése. 


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-02-14 18:09:54; Megválaszolva: 2010. február 14., 18:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben: