• Pajzsmirigy alulműködés gyanúja

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő!

        Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy 2009. októberében vért vettek tőlem, éves rutinvizsgálat miatt. Mivel szüleim az egyészségügyben dolgoznak, édesanyám kérte, hogy vizsgálják meg a pajzsmirigy hormonokat is, néha hevesebb szívverésre panaszkodtam, de egyéb tünetem nem volt. Októberben a TSH-m 10, 64 volt (0, 3-5, 0 mlU/ml), a T3, T4 normál értékek közötti. Következő hónapban megismételtük, ekkor ez mellé csináltak TPO és ATG vizsgálatot is. TSH 2, 58 lett, tehát normális lett. TPO 30, 5 (0, 0-40, 0 U/ml), ATG magasabb, 195, 1 (0, 0-25, 3 IU/ml). A belgyógyász mondta, hogy 1-2 hónap múlva ismételjük meg hátha mérési hiba, de mint kiderült nem, a mostani januári eredmények szerint T3, T4, TSH normális továbbra is, viszont az ATG tovább növekedett a tízszeresére a normál értéknek: 252, 9 lett.

        Csináltak ultrahang  vizsgálatot, homogén lett, nem találtak sem göböket, sem cisztát, a pajzsmirigyem mérete a felső határt súrolta, de nem lépte át.

        A kérdésem az lenne, hogy a magasabb antitestek jelentenek-e valamilyen gondot, normál T3, T4 és TSH mellett?

         

        Válaszát előre is köszönöm!

        Tisztelettel, Noémi

         

         

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Amíg rendben vannak a hormonszintjei teendő nincs. Mivel a pajzsmirigy ellenes antitestek kissé magasabbak, érdemes időnként ellenőriztetnie a pm. működését, különös tekintettel korábbi eredményére. Magának az antitestnek a  jelenléte- normális pm. hormon szintek mellettt- azonban tünetet nem okoz.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-14 17:57:17; Megválaszolva: 2010. február 14., 17:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Az 5 éves kislányom egy éve panaszkodik toroktáji fájdalomról hányingerről csípő érzésről. Gasztroenterologiai kivizsgálás voltunk mert refluxra gyanakodtunk. Magas lett a tsh értéke 8,287. Augusztus elsej~n endokrinológiai szakrendésen...
        Tisztelt dr úr/nő! 1 éve diagnosztizálták nálam a Hashimoto betegseget, eddig különösebb panaszt nem okozott. Gyógyszert szedek, értekeim rendben vannak. Mostanában kezdtem érezni, jobb vagy épp bal oldalon fáj a nyakam, pajzsmirigyem...
        2013. decemberében egy alkalmassági vizsgálat során derült sor arra hogy a pajzsmirigyemben göb van. Akkor túlmüködött és 1 hónapig napi 1 Metothyrin kellett szednem. Majd ezt heti 5 napon át fél szemre csökkentették. Majd 2014. nyarától...
        Tisztelt Dr. Fáklya Mónika! Az előző kérdésemre azt írta, túlsúly okozhatja a problémámat. 160 cm és 54 kg vagyok, 3.5 kg-val könnyebb, mint a 3 gyermek megszületése előtt. Jelentkezzek endokrinológusnál a tüneteimmel, vagy másik orvost...
        Tisztelt Doktor Úr! Magánrendelésen csináltattam rákszűrést és fertőzésre kaptam kúpot. Más rendellenest nem diagnosztizált. Évek óta nagyon zsírosodik a hajam, bőröm, fokozott a szőrnövekedésem (arc, has, mellbimbó környéke)....
        Tisztelt Doktor/nő! Nőgyógyászom PCOS gyanúval csináltatott terheléses és hormon vérvételt. Eredményre másik nőgyógyász legyintve azt mondta nincs semmi kóros. Eredményeim: Éhgyomri cukor: 5,8 120' cukor: 4,7 Koleszterin:...
        Tisztelt Doktornő! Számos általános kivizsgáláson vagyok túl, általános vérvétel, kardiológia, inzulinos cukorterhelés. Eddig semmit nem találtak, egyedül a DHEA szulfát kicsi magasabb 7.2 a felső határ, nekem 12,19. Az inzulinos...
        Kedves Doktornő! A véleményét szeretném kérni az alábbiakkal kapcsolatban: Kisfiam 19 hónapos, a mozgásfejlődésben kissé megkésett, mert a felállás 11 hónaposan történt, majd járni csak 16 hónaposan kezdett el. Előtte is kellett...
        Tisztelt Dr. Úr/Nő! 3 pontos inzulin rezisztancia vizsgálatom eredményével kapcsolatban szeretném véleményét kérni. Inzulin 0 perces 2,7 mIU/L Ellenőrzött vizsgálat - Referencia értékek: 3,0 - 25,0 0 perces glükóz 5,2 mmol/L Referencia...
        Tisztelt Doktor! Lassan 3 hete hogy krónikus fáradtság , gyengeséggel küzdök. Szorongást is érzékelek. Korábban már pánikzavarokkal , pánikbetegséggel diagnosztizáltak ami viszonylag rövid időn belűl elmúlt. Most már egy ideje fent áll...