• Pajzsmirigy

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Úr! Néhány napja derült ki, hogy alul termel a pajzsmirigyem. /TSH 9.11/ Ennek kapcsán elküldtek pajzsmirigy ultrahangra. Szeretném tudni mit jelent a vizsgálat eredménye: " A pajzsmirigy jobb lebenye kissé nagyobb, a lebenyek határozottan inhomogén szerkezetűek, echoszegényebbek. Az isthmus nem szélesebb. A pajzsmirigy környezetében kóros nyirokcsomó megnagyobbodás nem látható. A jugulum szabad. Nyálmirigyek régiójában kóros UH eltérés nem látható." Azt is szeretném még megemlíteni, hogy kb. fél éve mással kapcsolatban már nézték, és akkor azt mondták, van egy kis göböcske a pajzsmirigyemen, amit 3-4 év múlva érdemes megnézetni, hogy nem-e nő... A mostani leletben ezt nem említették. Lehetséges, hogy eltünt? Azt is szeretném megtudni, hogy a pajzsmirigy működése összefügghet a cukorszinttel? Ugyanis pár napja az is kiderült, hogy az egekbe ugrott a cukorszintem /13.2 éhomi/ Korábban, úgy fél éve, még semmi problémám nem volt vele pedig sokszor nézték. Ilyen hamar kialakulhat cukorbetegség? Az is hozzá tartozik az igazsághoz, hogy az elmúlt 6-7 hónapban leszoktam a cigiről, viszont vagy 15-20 kilót felszedtem... Tehát oka épenséggel van ezeknek a drasztikus labor eredményeknek... Most már persze keményen diétázom, tornázom. A háziorvosom máris adott gyógyszert a cukromra és a pajzsmirigyemre. Főleg azért, mert minél előbb le akarja vinni a cukromat 10 alá, ugyanis jövőhéten altatnak egy colonoscópiás vizsgálat miatt, mert másfél hónapja megy a hasam... Ez sem értem, mert a pajzsmirigy alulműködés miatt, inkább székrekedésnek kéne lennie... Eléggé összezavarodott most az egész anyagcserém. Szeretném tudni, hogy életmód váltással, lehetséges-e ezeket helyrehozni, esetleg gyógyszert is elhagyni? Válaszát elöre is megköszönöm Erzsébet /37 éves/

        WEBBeteg szakértő válasza a pajzsmirigy témában

        Tisztelt kérdező!

        Az uh kép alapján a pajzsmirigy csökkent működése hátterében autoimmun pajzsmirigybetegség állhat. Ezt aTPO vizsgálattal lehet tisztázni. Kezelése pajzsmirigyhormon adagolással történik, mint az ön esetében is. A pajzsmirigy göbökkel 1 cm alatt nincs teendő a követésen kívül. Minthogy a pm. uh szubjektív vizsgálat a lelet függ a vizsgálótól. A cukoranyagcse romlása összefügg a testsúlygyarapodásával, így az életmódváltás biztosan jót fog tenni. Az ön kezelése rendben lévőnek tűnik a leírtak alapján.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-01-31 20:20:47; Megválaszolva: 2010. január 31., 20:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: